Закон на Мърфи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Корица на книгата „Историята на Закона на Мърфи“ от Ник Спарк

Според закона на Мърфи между две равновероятни събития по-вероятно е онова, което би довело до по-неблагоприятен резултат за наблюдаващия. Класическата му формулировка гласи: „Ако нещо върви зле, бъдете сигурни, че то ще стане по-зле!“

Името си законът дължи на Едуард Мърфи, капитан във военновъздушната база Едуардс. Сведенията как точно е бил формулиран се различават. Една от версиите е следната: През 1949 година във ВВС база на САЩ "Эдуардс" в Калифорния се провело изследване на причините за самолетни аварии. Майор Эдуард Мърфи (англ. Edward Murphy), инженер по проект MX981 на ВВС на САЩ (определяне на максималното претоварване, което може да издържи човешкото тяло) оценявайки работата на техниците в една от лабораториите, твърдял, че ако нещо може да се направи неправилно, то те ще направят именно това. Според легендата, фразата («Ако има два начина да направиш нещо, при което единият от тях сигурно води към катастрофа, то някой непременно ще избере именно него») е била казана, когато при запалване на самолетен двигател перката се завъртяла наобратно. Проверката на случая показала, че техници монтирали детайлите наобратно.

Ръководителя на проекта от компанията Нортроп Дж. Никълс, нарекъл тези постоянни проблеми «Закон на Мърфи». На една от пресс-конференциите, провеждащия я полковник от ВВС заявил, че всичко достигнато по обеспечаване на безопасността на полетите е резултат от преодоляване на «Закона на Мърфи». Така изразът попада във вестниците. В последващите няколко месеца този принцип започнал да се използва в промишлената реклама и влиза в широка употреба.

Съществуват многобройни формулировки на подобни „закони“ — законът за сандвича („вероятността той да падне с маслото надолу е право пропорционална на цената на килима“), законът на велосипедиста („всеки път води нагоре и срещу вятъра“), и т.н. Често те биват наричани събирателно „закони на Мърфи“.

В българския език понякога се използва и изразът „закони на Марко Тотев“.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Закон Мерфи“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.