Закон на Хъбъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Хъбъл.

Серия статии на тема
Космология
 Шаблон: преглед  беседа  редактиране 
Planck satellite cmb.jpg


Законът на Хъбъл е емпирично установена пропорционална връзка между скоростта на отдалечаване на галактиките и разстоянието им до нас. Той е формулиран през 1929 г. от Едуин Хъбъл, който установил червено отместване в спектрите на наблюдаемите галактики[1]. Според него това червено отместване е Доплеров ефект и той прави извода, че всички галактики се отдалечават. Това разбиране се счита за факт и той е ключов в теорията за големия взрив.

Законът на Хъбъл се изразява с формулата:

,

където v е радиалната скорост (в km/s) (измерена чрез червеното отместване), d е разстоянието до галактиката (в Mpc), а H0 е константата на Хъбъл (в (km/s)/Mpc). Константата на Хъбъл получена от измерване през 2003 г. с помощта на спътника WMAP има стойност 71±4 (km/s)/Mpc. По-точните оценки получени в следващите десетилетия показват, че разликите на стойностите получавани с различни методи са статистически значими, което е указание за съществен физически проблем в по детайлното ѝ обясняване.[2][3]

Реципрочната стойност на константата на Хъбъл задава началния момент, в който започва радиалното разбягване на галактиките и в рамките на теорията се приема за възрастта на наблюдаемата вселена[1].

Специалната теория на относителността поставя скоростта на светлината с за горна граница на физическите скорости, а изчислените по закона на Хъбъл стойности при d > 4.2Gpc (гигапарсека) надхвърлят това число, но в случая противоречие няма[4]. Обяснението е, че те са резултат от разширяване на самото пространство, а не движение. Разстоянието

,

се нарича хоризонт на Хъбъл и фактически задава граница, отвъд която разбягващите се галактики стават ненаблюдаеми.

  1. а б Грибин Дж., Раждането на времето, София: ЖАР, 2002, ISBN 954-480-020-4
  2. Poulin, Vivian и др. Early Dark Energy can Resolve the Hubble Tension. // Physical Review Letters 122 (22). 2019-06-04. DOI:10.1103/PhysRevLett.122.221301. с. 221301.
  3. Mann, Adam. One Number Shows Something Is Fundamentally Wrong with Our Conception of the Universe - This fight has universal implications. // Live Science. 26 August 2019. Посетен на 6 August 2020.
  4. Lineweaver, Charles; Tamara M. Davis, Misconceptions about the Big Bang, Scientific American, (2005). Посетен на 26 декември 2014.