Закон срещу светотатството

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Законът срещу светотатството (на френски: Loi sur le sacrilège) е комплексен френски наказателен такъв от времето на реставрацията на Бурбоните. Влиза в сила на 20 април 1825 г., след като е приет от националното събрание с 210 гласа срещу 95, като впоследствие е и подкрепен от Сената със 127 гласа срещу 96.

В зависимост от контекста може да се приеме най-общо, че е насочен срещу светотатството, богохулството и въобще срещу жестокостите на революционния терор и последвалите го наполеонови войни. Има повече възпираща за народа роля, отколкото реална функция в правоприлагането, обаче изиграва обратна на промулгираната му такава, като настройва обществото като цяло срещу него.

Използваната правна терминология в закона е доста архаична и отвлечена от новите житейски потребности на френското общество. Масово в закона се говори за богоубийство.[1]

Конкретиката му е продиктувана от развихрилата се престъпност във Франция след края на Първата френска империя. Настъпилите промени във френските имуществени правоотношения (конфискациите) в резултат от приложението на закона за подозрителните не се засягат, и на практика буржоазията от третото съсловие остава материално облагодетелствана от революционните промени. От друга страна старата френска аристокрация и духовенство не печелят нищо от приемането на този закон, още повече че той няма почти никакво практическо приложение.

По същество с приемането му законодателят прави опит да реставрира старите клерикални християнски ценности, като духовни такива на френското общество. Обаче не отчита обстоятелството, че самите обществени отношения са значително изменени през последните 30 години. Мисленето се е променило под въздействието на революционните промени във френското общество.

Законът е отменен на 11 октомври 1830 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Jean-Noël Jeanneney, „Quand le sacrilège était puni de mort en France“, in L'Histoire, June 2006, pp. 68 – 72. – законът е определен като анахронизъм.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Loi sur le sacrilège“ и страницата „Anti-Sacrilege Act“ в Уикипедия на френски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.