Закуска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Cookie-crisp-cereal-side.jpg Sunday roast - roast beef 1.jpg Yaki bihun (fried rice vermicelli).jpg
Закуска Обяд Вечеря

Закуска е първото ядене за деня.

В зависимост от страната и обичаите закуската се сервира между 6 и 11 часа сутринта, в България най-често между 7 и 9 сутринта.

Повечето диетолози и специалисти по хранене са на мнение, че закуската е най-важното от трите хранения, защото спомага за правилното започване на деня и зарежда със сила и енергия. Ако човек редовно не закусва, неговият организъм има тенденция да се уморява по-бързо, а също така се забелязва забавен метаболизъм (обмяна на веществата). Съществуват обаче разногласия по въпроса кое се счита за здравословна закуска и дали трябва да бъде лека или обилна. Също така се счита, че съдържанието, количеството и калоричността на закуската зависи от това дали човек извършва предимно физическа или умствена работа.

Видове закуска[редактиране | редактиране на кода]

Пържено яйце на препечен хляб

В зависимост от климата и традициите съдържанието на закуската е твърде различно. Най-популярните храни за закуска са плодова салата, каши, препечен хляб, кисело мляко, извара, кашкавал, сухар, салам, яйца, мед. Сред напитките - портокалов сок, мляко, чай и кафе.

  • Френската закуска (наречена още континентална) се състои от кроасан, препечени филии, пържени яйца, портокалов сок, конфитюр и кафе.
  • Английската закуска е доста тежка, с много мазнини – бъркани или варени яйца с бекон, наденички и зеленчуци.
  • Турската закуска е обикновено питка с овче сирене, кашкавал, маслини и кафе.
  • Китайската закуска се състои от леки ястия като плодове, зеленчуци, риба, раци, каша от ориз и други.
  • Американската закуска се състои от зърнени изделия, портокалов сок или мляко.