Залагане на плавателен съд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Залагането на научно-изследователския кораб Sonne в Meyer Werft в Германия, 2013 г.

Залагане (на плавателен съд) e началото на строителството на плавателен съд, началото на изграждането на неговия корпус.

В миналото построяването на кораба винаги се е започвало със залагането на неговия кил. Понастоящем в корабостроенето широко се използва секционният начин за построяване на корпуса, при който корпусът на кораба се сглобява от секции, които предварително са произведени в цеховете на корабостроителния завод и вече в готов вид са доставени на стапела, за това днес вече не може да се говори, че строителството на кораба винаги започва от поставянето на кила[1].

Първият блок или секция, която се залага, се избира от този район на корпуса, където ще има най-голям обем на монтажните работи. За големите плавателни съдове могат да се заложат едновременно няколко секции в няколко района на мястото на построяване.

По традиция в специална ниша на първата секция на съда се поставя паметна табела (метална пластина с надпис). На нея се съдържа информация за датата и мястото на залагане на съда, както и кои са неговите строители. С времето паметните табели започват да дават все по-пълни сведения за строящия се кораб, на тях даже се гравира и външният му вид.

Традиционно залагането на плавателни съдове се провежда в тържествена обстановка.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. КОНСТРУКЦИЯ КОРПУСА СУДНА // Архивиран от оригинала на 2018-06-14. Посетен на 2023-04-28.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Закладка судна“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​