Заман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Заман (на турски: Zaman) е важен турски ежедневник с голям тираж[1], от порядъка на 650 000 броя[2]. Основан е през 1986 година и през 1995 г. става първият турски всекидневник с онлайн страница. В него се поместват национални, международни, бизнес и други новини. Колумнистите му отразяват текущи събития, интервюта, както и секция за култура. Вестник Заман има и българско издание.

Въпреки че е свързан с движението на Гюлен на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен[3], Заман не е притежание на Гюлен. Вестникът е консервативно настроен[4], с умерено ислямски мироглед[5]. Обявява, че е поддръжник на демократизацията и секуларизацията, но според мнозина Заман е ислямски или ислямистки източник[3][4][6].

Отначало подкрепя ислямистката Партия за справедливост и развитие, но с нарастването на влиянието и авторитаризма на нейния лидер и турски премиер Реджеп Ердоган, тя става по-критична. На 4 март 2016 г. турското правителство изземва контрола върху опозиционния вестник[7], с което се нанася удар по свободата на печата в страната.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]