Замиеви

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Замиеви
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:E. siphonogama
отдел:Голосеменни (Gymnospermae)
клас:Cycadopsida
семейство:Замиеви (Zamiaceae)
Научно наименование
Horan., 1834
Синоними
  • Stangeriaceae
Замиеви в Общомедия
[ редактиране ]

Замиеви (Zamiaceae) са семейство цикасови растения, които наподобяват палма или папрат. Те са разделени на две подсемейства с осем рода и около 150 вида в тропическите и субтропичните райони на Африка, Австралия и Северна и Южна Америка.

Замиеви са многогодишни, вечнозелени и двудомни растения. Те имат подземни до високи и изправени, обикновено неразклонени, цилиндрични стъбла и стъбла, покрити с устойчиви листни основи (при австралийските родове).[1]

Листата им са простоперести, спирално подредени и осеяни с катафили. Отделните листенца понякога са дихотомно разделени. Устица се срещат или на двете повърхности, или само на долната повърхност на листата.[1]

Корените имат малки вторични корени. Коралоидните корени се развиват в основата на стъблото или под повърхността на почвата.

Мъжките и женските спорофили са спираловидно агрегирани в конусовидни шишарки, които растат по оста на стъблото.[1] Семената са ъгловати, като вътрешната обвивка е втвърдена, а външната обвивка е месеста; често са ярко оцветени.

Едно подсемейство, Encephalartoideae, се характеризира със спирално подредени спорофили, несъчленени листенца и устойчиви основи на листата. В Австралия е представено с два рода и 40 вида.

Подобно на останалите цикасови, членовете на Замиеви са отровни, като произвеждат отровни гликозиди, известни като циказини.

Родове[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Zamiaceae // eFloras.org. Посетен на 2022-09-29. (на английски)
  2. Whitelock, Loran M. The Cycads. Timber Press, 2002. ISBN 978-0-88192-522-7. с. 13.
  3. Uzunova, K. и др. Eostangeria ruzinciniana (Zamiaceae) from the Middle Miocene of Bulgaria and its relationship to similar taxa of fossil Eostangeria, and extant Chigua and Stangeria (Cycadales). // Acta Palaeobotanica 41 (2). 2002. с. 177–194.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Zamiaceae в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​