Западна Херцеговина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Западна Херцеговина е историко-географска област във Федерация Босна и Херцеговина.

Обхват[редактиране | редактиране на кода]

Включва по-голямата част от Херцеговско-неретванският кантон и Западнохерцеговския кантон от федерацията, разположени съответно по поречието на Неретва и горното течение на река Требишница. Към областта припада и Херцегбосненски кантон или историческо Трополие.

Северозападно от Херцеговина е Лика.

Западна Херцеговина включва територии от единадесет общини в два от кантоните на Федерация Босна и Херцеговина с центрове:

В исторически аспект към Западна Херцеговина авторите и историците придават и западния крайбрежен дял на Дубровнишко-неретванската жупания, т.к. Пагания от 12 век насетне се е вляла към Хум.

От Дубровнишко-неретванската жупания към Западна Херцеговина се включват и четири от седемнадесетте ѝ общини с центрове:

Център[редактиране | редактиране на кода]

Център на областта, както и на Херцеговина, е град Мостар.

История[редактиране | редактиране на кода]

През Средновековието на територията на сегашната област е местонахождението на една от средновековните сръбски приморски области - Захумлие. Хърватската историография счита Захумлието за старохърватска област.

Етноси[редактиране | редактиране на кода]

Над половината от населението на областта, както и на съседния Западнобосненски кантон, е съставено от хървати. Следват бошняците и незначителен процент сърби.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]