Западна философия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Западна философия е термин, с който условно се обозначават всички дялове на класическата и модерната философия, включваща всички школи, парадигми, течения от Античността до наши дни. Терминът е неологизъм.

Използва се и като своеобразен обобщаваш термин, с който да се направи отлика от Източната философия. От друга гледна точка - "Източна Философия" също е обобщаващ термин и включа различни философски доктрини (школи, възгледи, парадигми) от Азия.

За разлика от Източната Философия, която се гради и е тясно свързана с мистицизма и религиозните практики, в Европа развитието на Философските течения е предимно утилизирано и несвързано с религиозни доктрини. С други думи Европесйките школи се стремят да правят разграничение на Философията от теологическите (свързани с религии) парадигми за светопознанието и светоописанието и разбирането на механизмите на човешката познавателна същност, като такава.

От философска гледна точка теологията не е наука, въпреки, че от Богословска се третира, като наука и притежава всички характерни черти като систематичност, аналитичност, класификация и т.н

Основната причина, поради която Философите не възприемат религиозните доктрини, като наука е липсата на единен отправен подход и цел (диалектика) на изучаемост. За всички философски школи обект на изучаване е механизмът на познанието и човешкия начин да описва и осмисля опознаването и да го развива, като такова.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]