Захари Бобошевски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Захари Бобошевски
български възрожденски учител и общественик
Роден
1844 г.
Починал
Участниците в Самоковския епархиален учителски събор от 1874 г. Димитър Бисеров, седнал най-вдясно с броеница в ръката. Васил Расолков (1), Константин Босилков (3), Димитър Чуков (6), Христо Грънчаров (11), Захари Бобошевски (12), Арсени Костенцев (16)

Захари Бобошевски е български учител и общественик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1844 г. в Бобошево в семейството на Стоица Каладжийски и Мария Инкьова. Учи в местното училище в Бобошево, след което продължава образованието си в Пловдив, където се запознава с Найден Геров. След завършване на пловдивското класно училище става учител в Струмица (1866). Със своята обществена дейност си навлича омразата на местните гръкомани и гръцкия владика и неколкократно е задържан под стража в Щип и Солун. През 1867 г. заминава като пратеник на Струмица в Цариград. През 1870 – 73 г. е учител в Горна Джумая, а през 1873 – 74 г. - в Самоков. На 25.07.1874 г. взема участие в учителския събор, след което се завръща в Бобошево. След потушаването на Априлското въстание през 1876 г. е заподозрян в бунтовничество и е задържан под стража в Дупница, а оттам е преведен в затвора в София.

След Освобождението е назначен за ковчежник в Дупница, където се установява да живее. Няколко години по късно напуска службата и се заема със земеделие, като купува турски чифлик в радомирското село Мусибей. Отваря и голям колониален магазин в Дупница. Взема участие в политическите борби като един от активните дейци на Либералната партия в Дупнишкия край.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Кепов, Иван. „Миналото и сегашно на Бобошево“, Бобошевска популярна банка, печатница Кехлибар, 1935, с.260-261.