Защита от радиация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Радиационната защита се определя от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) като „Защитата на хората от вредни въздействия от излагането на йонизиращи лъчения и средствата за постигането им“. МААЕ също така гласи: „Приетото разбиране на термина радиационна защита се ограничава до защитата на хората. Предложенията за разширяване на дефиницията, включваща защитата на нечовешки видове или опазването на околната среда, са спорни“. Излагането може да бъде от източник на лъчение, външен за човешкото тяло или поради телесния прием на радиоактивен материал.

Йонизиращата радиация се използва широко в промишлеността и медицината и може да представлява значителна опасност за здравето, причинявайки микроскопични увреждания на живата тъкан. Това може да доведе до изгаряния на кожата и радиационна болест при продължително излагане, известни като „тъкан“ или „детерминистични“ ефекти (конвенционално означени с грей) и статистически повишени рискове от рак при ниско облъчване, известни като „стохастични ефекти“ (от системата сиеверт).

Основното за радиационната защита е намаляването на очакваната доза и измерването на поемането на дозата. За радиационна защита и оценка на дозиметрията, Международният комитет по радиационна защита (МКРЗ) и Международната комисия по радиационни единици и измервания (МККРЕИ) публикува препоръки и данни, които се използват за изчисляване на биологичните ефекти върху човешкото тяло на определени нива на радиация, като по този начин се препоръчват допустими граници на поглъщане на дозата. Изхождайки от тези препоръки са създадени техниките за превантивно намаляване на дозата, като защита от радиация, планиране на времето, за което радиоктивните елементи няма да навредят на организма, и избягване на поглъщането на радиоактивни вещества. Инструментите за радиационна защита се използват за обозначаване на радиационни опасности, а за измерване на личното поемане на дозата се използват лични дозиметри и техники за биологично изследване.

МКРЗ насърчава, развива и поддържа Международната система за радиационна защита, въз основа на оценка на голям брой научни изследвания, съществуващи равнять риска от получената доза. Задачи на здравната система „управление и контрол на експозиция ионизирующей радиация, така че детерминированные ефекти предотвратени, както и рисковете стохастични ефекти се намалява, доколкото е разумно постижимо“.[1]

Международни политически взаимоотношения в областта на радиационната защита Външни дозировъчни количества, използвани в радиационната защита и дозиметрията – въз основа на доклад 57 на ICRU – Международен комитет за радиологични единици Графично показващи взаимовръзките между радиоактивността и откритата йонизираща радиация ICRP (Международната комисия по радиологична защита) препоръчва, разработва и поддържа Международната система за радиационна защита, въз основа на оценка на огромния набор от научни изследвания, които са на разположение за равновесие на риска за приетите нива на дозата. Здравните цели на системата са „да управляват и контролират излагането на йонизиращо лъчение, така че да се предотвратят детерминиращи ефекти и рисковете от стохастични ефекти да бъдат намалени до разумно постижимо ниво“. а Препоръките на ICRP се свеждат до националните и регионалните регулатори, които имат възможност да ги включат в собственото си законодателство; този процес е показан в придружаващата блокова схема. В повечето държави националният регулаторен орган работи за осигуряване на сигурна радиационна среда в обществото чрез определяне на изисквания за ограничаване на дозите, които обикновено се основават на препоръките на ICRP.

Ситуации на излагане на радиоактивни вещества[редактиране | редактиране на кода]

ICRP разпознава планираните, спешни и съществуващи ситуации на експозиция, както е описано по-долу; Планирано излагане на радиация – определено като „... където радиационната защита може да бъде планирана предварително, преди да настъпи излагането на радиация и където размерът и обхватът им могат да бъдат разумно предсказани“. Такива са например при ситуации на професионално облъчване, където е необходимо персоналът да работи в известна радиационна среда. Аварийно излагане на радиация – определена като „... неочаквани ситуации, които могат да изискват спешни защитни действия“. Това би било като спешно ядрено събитие. Съществуващо излагане на радиация – определена като „... такива, които вече съществуват, когато трябва да се вземе решение за контрол“. Те могат да бъдат такива, както от естествено срещащи се радиоактивни материали, които съществуват в околната среда. Регулиране на поемането на дозата ICRP използва следните общи принципи за всички ситуации на контролирано излагане на радиация. Обосновка: Не се допуска ненужно използване на радиация, за да тя бъде полезна. Ограничения: Всеки човек трябва да бъде защитен от рискове от излагане, които са прекалено големи, чрез прилагане на индивидуални ограничения на дозовата радиация. Оптимизация: Този процес е предназначен за прилагане в онези ситуации, които са счетени за оправдани. Това означава „вероятността за излагане на риск, броят на изложените хора и големината на индивидуалните им дози“ трябва да се поддържат като ниско, колкото е възможно най-приемливо (известно като ALARA или ALARP). Тя взема предвид икономическите и обществените фактори.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ICRP. Report 103. с. para 29.
  2. ICRP. Report 103. с. Section 6..
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Radiation protection“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.