Защо тъгува Гилбърт Грейп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Защо тъгува Гилбърт Грейп
What's Eating Gilbert Grape
РежисьориЛасе Халстрьом
СценаристиПитър Хиджис
В ролитеДжони Деп
Джулиет Люис
Леонардо Ди Каприо
Джон Райли
Мери Стийнбъргън
ОператорСвен Нюквист
РазпространителParamount Pictures
Премиера17 декември 1993 г.
(Германия)
Времетраене118 минути
СтранаСАЩ
Езиканглийски
Бюджет11 млн. щ.д.
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Защо тъгува Гилбърт Грейп“ (на английски: What's Eating Gilbert Grape) е американска романтична филмова драма от 1993 г., режисирана от Ласе Халстрьом с участието на Джони Деп, Леонардо Ди Каприо и Джулиет Люис. Сценарият е написан от Питър Хиджис по едноименния му роман от 1991 г.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В отдалечен град в Айова семейство Грейп, вдовицата Бони Грейп и нейните четири деца, живеят в стара двуетажна къща. Бони не е излизала от години, защото е необичайно затлъстяла и не може да ходи. Най-малкият ѝ син Арни Грейп е тийнейджър с умствени увреждания, който скоро ще навърши 18 години и обича да се катери по високи дървета. Най-голямата дъщеря Ейми управлява домакинството и по някакъв начин готви за семейството, а най-малката дъщеря Елън, която е на 15 години, мечтае да стане възрастна възможно най-скоро и да избяга от тази пустош в „големия град“. „Глава на семейството“ е Гилбърт Грейп, най-големият син на Бони. Той работи като продавач в малък магазин и е единственият човек, който носи пари на семейството. Освен това Гилбърт трябва постоянно да покровителства своя луд брат Арни и всеки ден да слуша безкрайни кавги между роднините си. Това е много депресиращо за Гилбърт, но той няма друг избор. В живота на Гилбърт има само две забавления: да гледа преминаващите коли покрай града и понякога тайно да се среща за любовни удоволствия с омъжена жена на име Бети Карвър.

Случайно в града се появява едно момиче Беки заедно с баба си. Колата им се поврежда и тя е принудена да живее в каравана. Гилбърт се влюбва в Беки и двамата прекарват времето си заедно, но това почти води до трагедия. Решавайки да гледа залеза с приятелката си, Гилбърт оставя Арни сам във ваната и чак на следващата сутрин открива, че нещастният Арни все още седи във ваната в студена вода. Обръщайки все повече внимание на Беки, Гилбърт вече не се грижи за Арни през цялото време и скоро проблемите се случват отново. Арни се изкачва на висока водна кула и едва не пада. Той е арестуван, а Бони Грейп, едва движеща гигантското си тяло, отива в полицията, за да спаси сина си. Малко преди рождения си ден Арни съсипва две скъпи торти, които Гилбърт е купил с голяма мъка, и това се превръща в последната капка. Разяреният Гилбърт удря няколко пъти Арни и напуска дома си със семейната кола. Беки обаче помага на Гилбърт да се справи с емоциите си и той се връща, пожелавайки честит рожден ден на Арни и се извинява на майка си за поведението си. На свой ред Бони, осъзнавайки в какво бреме се е превърнала за семейството, също се извинява на Гилбърт.

След празника Бони се изкачва по стълбите към спалнята си за първи път след самоубийството на съпруга си и Арни я намира там на следващата сутрин. Той ридае и се опитва да събуди майка си, но тя е мъртва. Тъй като същата вечер не може да извади тялото ѝ от втория етаж, полицията планира да се върне с кран на следващия ден. Осъзнавайки, че всички жители на малкия им град ще дойдат да гледат тази ужасна гледка, Гилбърт и сестрите му вземат ужасно решение. Те освобождават къщата от вещи и я подпалват заедно с тялото на починалата Бони, като всичко изгаря до основи. Година по-късно Ейми започва работа като управител на пекарна, а Елън завършва гимназия. Гилбърт, заедно с Арни, който е на 19 години, стои отстрани на пътя. Караваната, с която пътуват Беки и баба ѝ, се приближава до тях и те вземат момчетата със себе си.

Край на разкриващата сюжета част.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Актьор Роля
Джони Деп Гилбърт Грейп
Джулиет Люис Беки
Леонардо Ди Каприо Арни Грейп
Джон Райли Тъкър Ван Дайк
Дарлин Кейтс Бони Грейп
Мери Стийнбъргън Бети Карвър
Лаура Харингтън Ейми Грейп
Мери Кейт Шилхарт Елън Грейп
Криспин Гловър Боби Макбърни
Кевин Тайг Кен Карвър

Снимачен процес[редактиране | редактиране на кода]

  • Снимките са направени в град Мейнър, Тексас.
  • Джони Деп е толкова неприятен като се подиграва с образа на Дарлин Кейтс, че след края на поредните снимки той публично се извинява на Кейтс.
  • За да изучи характера и поведението на своя герой, Леонардо ди Каприо прекарва няколко дни в дом за тийнейджъри с умствена изостаналост. Лео взаимодейства с тях и наблюдава поведението им. Това позволява на ди Каприо да направи героя си толкова завладяващ, че когато Лео се появява на премиерата на филма, мнозина са шокирани и изненадани да разберат, че младият актьор всъщност не е изостанал.
  • Характерният жест на Арни Грейп, когато щрака по носа си, е измислен от Леонардо ди Каприо за неговия герой. Лео описва жеста по следния начин: „това е вид «избърсване» на мозъка, с това Арни, така да се каже, «масажира» вътрешността на мозъка си“.
  • По време на сцената, в която Дарлин Кейтс, която играе Бони Грейп, върви нагоре по стълбите, Дарлин всъщност изкачва само първите две или три стъпала. Този кадър е използван повторно, за да покаже, че тя се изкачва по цялото стълбище. Стаята, която служи като спалня на Бони Грейп на горния етаж, всъщност е стаята на долния етаж.
  • В едно от интервютата Джони Деп признава, че по време на снимките на филма е бил изключително раздразнен от Леонардо ди Каприо и постоянно му се е подигравал. Например веднъж Деп предложил на ди Каприо петстотин долара, за да подуши развалено кокоше яйце, и Лео го направил.
  • В желанието си да свикне напълно с ролята на своя герой, който страда от хидрофобия, Леонардо ди Каприо не плува през цялото време на снимките.
  • Според Джони Деп, той играе Гилбърт Грейп като „човек, който постоянно изглежда сънен, вцепенен за особеностите на живота си.“
  • По време на излизането на филма Дарлин Кейтс не е напускала дома си от пет години.
  • В този филм през 1993 г. режисьорът Мартин Скорсезе за първи път вижда Леонардо ди Каприо и е силно впечатлен от играта на седемнадесетгодишния актьор. Робърт де Ниро, най-близкият приятел на Скорсезе, който през същата 1993 г. участва с Лео в друг филм „Животът на момчето“, също говори на Скорсезе за забележителните актьорски умения на младия си колега. Ще минат 9 години и Скорсезе и ди Каприо ще започнат своето дълго и ползотворно сътрудничество – 5 съвместни филма, отличени с всички възможни кинематографични награди, включително първия „Оскар“ на самия Скорсезе.
  • Заради ролята си в този филм Леонардо ди Каприо отказва главната роля в „Фокус-мокус“.
  • Този филм получава единствената си номинация за „Оскар“ и това е първата номинация за младия Леонардо ди Каприо за най-добра поддържаща мъжка роля.
  • Семейният камион на Грейп е Ford F100 от 1968 г.
  • Този филм е първият за Леонардо ди Каприо и Джулиет Луис, в който те играят заедно. През 1995 г. те отново играят заедно във филма „Баскетболни дневници“.

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

Награди на Американската филмова академия „Оскар“ (САЩ):[1]

Награди „Златен глобус“ (САЩ):[1]

  • Номинация за най-добър актьор в поддържаща роля за Леонардо Ди Каприо

Филмов Фестивал „Любовта е лудост“ (България):[1]

  • Награда „Златна Афродита“ за Ласе Халстрьом

Национален съвет на филмовите критици на САЩ:

  • Награда „ Най-добър поддържащ актьор“ за Леонардо Ди Каприо

Чикагската асоциация на филмовите критици (САЩ):

  • Награда „Най-обещаващият актьор“ за Леонардо Ди Каприо

Асоциация на филмовите критици в Лос Анджелис (САЩ):

  • Награда „Най-добър поддържащ актьор“ за Леонардо Ди Каприо

Национален съвет за рецензия (САЩ):

  • Награда „Най-добър поддържащ актьор“ за Леонардо Ди Каприо

German Art House Cinemas (Германия):

  • Сребърна награда „Най-добър чуждестранен филм“ за Ласе Халстрьом

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България филмът е издаден на VHS от видеоразпростанителя Мулти Видео Център през 1994 г. с български дублаж.

Бележки и Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]