За въртенето на небесните сфери

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
De revolutionibus orbium coelestium, 1543
Nicolai Copernici Torinensis De Revolutionibus Orbium Coelestium, Libri VI (За въртенето на небесните сфери, от Николай Коперник, 6 тома: подвързия на второто издание, 1566).

„За въртенето на небесните сфери“ е научен труд на Николай Коперник, отпечатан през 1543 г. в Нюрнберг, в който авторът излага своята теория за хелиоцентризма. Книгата предлага система за строеж на вселената, различна от геоцентричната система на Птолемей, която е общопризнавана през древността.

Преди появата му, думата „революция“ се е отнасяла само за небесни тела. Съвременната употреба в западните, а по-късно и в другите общества, идва от неговото заглавие – De Revolutionibus Orbium Coelestium („За въртенето на небесните сфери“).[1]

В своя труд Коперник излага тезата за хелиоцентризма. Той предлага модел, в който Слънцето е в центъра на Вселената, а Земята и другите планети обикалят по концентрични кръгови орбити около него. По-късно този модел се усъвършенства от Йоханес Кеплер, който открива, че планетите се движат по елипси, и Исак Нютон, който доказва трите закони на Кеплер като теореми, следващи от неговия закон за всемирното притегляне.

В исторически план хелиоцентричната теория е предложена за пръв път от Аристарх Самоски през 3 век пр.н.е.[2] Има спор дали Коперник е познавал трудовете на Аристарх. Излагайки своята теория, която е била твърде смела за епохата си, Коперник е представил тезата си като математически трик, който значително улеснява пресмятанията на положенията на планетите и обяснява ретроградното движение.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. * Hannah Arendt, On Revolution, 1963, Penguin Classics, New Ed edition: February 8, 1991. ISBN 014018421X
  2. * Heath, Sir Thomas. Aristarchus of Samos – The Ancient Copernicus, A history of Greek astronomy to Aristarchus together with Aristarchus' treatise on the sizes and distances of the sun and moon, a new Greek text with translation and notes. (ISBN 0-486-43886-4)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]