За мишките и хората

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
За мишките и хората
Of Mice and Men
Of Mice And Men Poster.jpg
Автор Джон Стайнбек
Първо издание 1937 г.
САЩ
Издателство Covici Friede
Оригинален език английски
Жанр повест
Страници 187
За мишките и хората в Общомедия

„За мишките и хората“ (оригинално заглавие: Of Mice and Men) е повест от американския писател Джон Стайнбек, публикувана за пръв път през 1937 година. Тя се радва на голям успех още с появата си.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Това е затрогваща история за сложната спойка между двама мигриращи селскостопански работници – Джордж Милтън и Лени Смол. Те пътуват от ферма на ферма в търсене на временна работа и мечтаят един ден да си имат собствена ферма. Лени е едър и тромав мъж, който по детски се радва на всичко пухкаво и меко. Джордж бащински го закриля и внимава Лени да не направи някоя беля поради извънредно голямата си физическа сила, която не умее да контролира.

Джордж и Лени са в Соледад, Калифорния, където работят на една плантация по време на Голямата депресия. Милтън е интелигентен, но необразован, а Смол е физически много здрав, но с ограничения в умствените способности. Те се надяват един ден да се настанят в собствена ферма. Лени иска само да обгрижва и докосва зайци, тъй като е привързан към всички пухкави животни, но той винаги ги убива. Тази мечта е любима на Лени, и той кара Джордж постоянно да я разказва. Те бягат от бившата си месторабота в Уийд, Калифорния, след като любовта на Лени към милването на меки работи довежда до обвинения в изнасилване, след като докосва роклята на една млада жена и не я оставя на мира. Скоро става ясно, че двамата са близки приятели, като Джордж закриля Лени, макар че Лени го дразни. Темата за приятелството постоянно присъства в историята.

Двамата са наети на работа в ранчо, но положението им се влошава след конфронтация с Кърли, синът на господаря. Кърли е човек с нисък ръст, но агресивно поведение; той не харесва по-големи мъже и така нежният великан Лени става уязвим спрямо неговите атаки. Съпругата на Кърли е склонна към флиртове и провокации, и се появява нов проблем -- Лени се оказва привлечен към нея. За разлика от тези двама герои, двойката се запознава с Канди -- благ, възрастен помощник; еднорък и с едно вярно куче; и Слим, който също е благ и интелигентен мулетар, чието куче наскоро е родило няколко кутрета. Слим подарява едно кутре на Лени, както и на Канди, който преди е имал вярно и способно овчарско куче, убито поради възрастта и безполезността си.

Въпреки потенциалните препятствия в ранчото, мечтата им е на път да се сбъдне, след като Канди предлага да даде 350 долара, за да могат той, Джордж и Лени да си купят ферма в края на месеца. Тези 350 долара представляват по-голямата част от необходимия капитал за стопанството, а в замяна Канди ще получи разрешение да живее с тях там. Триото е в екстаз, но радостта им се помрачава, след като Кърли напада Лени. Отговорът на окървавения и наранен Лени е да хване юмрука на Кърли и да го смачка, след като преди това е окуражен от Джордж.

Въпреки всичко, Джордж се чувства все по-спокоен, тъй като мечтата му изглежда ще бъде скоро осъществена, и дори оставя Лени в ранчото и отива в града с другите фермерски работници. Лени обикаля обора и заговаря Крукс -- вгорчен, но образован коняр, който е изолиран от другите работници, тъй като е чернокож. Канди ги намира и те обсъждат плановете за бъдещата ферма с Крукс, който ги пита дали ще може да напоява част от градината във фермата, въпреки че се отнася с презрение към възможността за сбъдване на мечтата. Жената на Кърли отново се появява и флиртува с мъжете, особено Лени. Нейната злоба се изявява отново, когато тя ги омаловажава, и е особено рязка с Крукс поради расата му, който е заплашен да бъде линчуван.

На следващия ден, Лени по случайност убива кутрето си, докато го милва. Жената на Кърли влиза в обора и се опитва да говори с Лени, като признава, че е самотна, и че мечтите ѝ да стане филмова звезда са станали нищожни, като разкрива причината, поради която флиртува с фермерските работници. Тя разбира, че Лени обича да милва меки и пухкави неща и му предлага да помилва косата ѝ. Щом усеща силата му, тя изпада в паника и започва да пищи. Лени се изплашва и в боричкането, без да иска, ѝ счупва врата. Другите работници намират трупа и Джордж безрадостно разбира, че мечтата им е пред края си. Джордж бърза да открие Лени, като се надява, че той ще го чака на известно на двамата място, и знае, че има само едно нещо, което може да направи, за да спаси Лени от мъчителната смърт, която линчуващата тълпа смята да приведе в действителност.

Джордж се среща с Лени на уреченото място, където те са лагерували в нощта преди да отидат в ранчото. Двамата седят заедно и Джордж разказва историята за блестящото бъдеще, което двамината ще имат, като знае, че никога няма да се случи. След това стреля по Лени в тила, за да може смъртта да бъде безболезнена и щастлива. Кърли, Слим и Карлсън намират Джордж секунди след стрелбата. Само Слим разбира, че Джордж е извършил убийството с приятелски чувства, и нежно и утешаващо го извежда навън, а Кърли и Карлсън ги гледат, като не могат да разберат сломеното настроение на двамата.

Повестта в популярната култура[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Of Mice and Men“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.