Звиад Гамсахурдия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Звиад Гамсахурдия
ზვიად კონსტანტინეს ძე გამსახურდია
грузински политик
Роден
Починал
ПогребанПантеон „Мтацминда“, Тбилиси, Грузия

РелигияГрузинска православна църква
Учил вТбилиски държавен университет
Семейство
Деца3
Подпис
Звиад Гамсахурдия в Общомедия

Звиад Константинович Гамсахурдия (на грузински: ზვიად გამსახურდია) е грузински политик, дисидент, литературовед и писател. Първият демократично избран президент на Република Грузия.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Звиад Гамсахурдия е роден в семейството на известния грузински писател Константин Гамсахурдия. Семеен, с 3 деца.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Гамсахурдия завършва западноевропейска филология в Тбилиския университет, по-късно получава научната степен „доктор“. От началото на 1970-те години е член на Съюза на писателите на Грузия.

През 1974 г. основава в Грузия Инициативна група за правата на човека и започва да издава нелегално свои книги. През 1975 и 1976 г. става редактор на дисидентски списания на грузински език. От януари 1976 г. основава Грузинска Хелзинкска група заедно с друг известен грузински дисидент – Мераб Костава.

Арестуван е за дисидентската си дейност на 7 април 1977 г., съден е през 1978 г. и след покаянието си получава 3 години заточение в Дагестан. Освободен е след година и започва работа като старши научен сътрудник в Академията на науките на Грузия.

Политическа дейност[редактиране | редактиране на кода]

През 1988 г. отново се включва активно в политическия живот, като заедно с М. Костава основават дисидентското общество Св. Илия Праведни, организират антисъветски митинги. По-късно Гамсахурдия става лидер на организацията Кръгла маса – Свободна Грузия, която печели парламентарните избори през 1990 г. и става председател на Върховния съвет на Грузия. На 26 май 1991 г. е избран за президент на Грузия.

Оценката за неговия президентски период е противоречива. Няма съмнение обаче, че дейността му е вдъхновена от огромното му желание Грузия да стане напълно независима от Русия държава. Неговите националистически залитания обаче разпалват въоръжени конфликти в региона. Премиерът на Грузия и независими външни политици обявяват, че управлението на Гамсахурдия наподобява диктатура. Счита се, че Гамсахурдия е основният идеолог и създател на военизираните отряди Мхедриони, които по-късно спомагат той да бъде свален от власт.

На 6 януари 1992 г. е извършен държавен преврат и Гамсахурдия е принуден да напусне страната. Скоро след преврата властта на президента е предадена в ръцете на бившия външен министър на СССР комуниста Едуард Шеварднадзе. След преврата Гамсахурдия заминава за Азербайджан, но след 5 дни се премества в Армения. На 15 февруари 1992 г. Гамсахурдия излита за Чечения, където получава политическо убежище.

На 24 септември 1993 г. преминава нелегално границата с Абхазия и се установява в пограничния район, като обявява, че създава правителство в изгнание. По същото време правителствените войски на Грузия водят сражения със сепаратистите от Абхазия. На 6 ноември 1993 г. седалището на правителството на Гамсахурдия е разрушено от грузинската редовна армия и се налага да се оттегли в планината.

На 31 декември 1993 г. неговото тяло е намерено простреляно в с. Дзвели Хибула. Въпреки неизяснените обстоятелства се смята, че Гамсахурдия е прекратил живота си със самоубийство.

Погребение[редактиране | редактиране на кода]

През януари 1994 г. Гамсахурдия е погребан в съседното село Джискари. Неговите близки обаче, боейки се от оскверняване на гроба му, изискват ексхумация, която е извършена на 15 февруари и на следващия ден тленните останки на Гамсахурдия са пренесени в Грозни. Повторното му погребение е извършено на 24 февруари в Грозни с големи почести. При военните действия на територията на Чечения след 1994 г. гробът му е бил силно повреден. През 1999 г. останките му са извадени и погребани в трети гроб, пазен в тайна.

След падането на Едуард Шеварднадзе от власт, новият президент на Грузия изказва желание останките на Звиад Гамсахурдия да бъдат достойно погребани в родината. На 3 март 2007 г. е извършена ексхумация и останките са изпратени за експертиза в Ростов на Дон. Положителният резултат е публикуван на 27 март. На 1 април 2007 г. е извършено четвъртото погребение на първия демократично избран президент на Грузия, със заупокойна служба на католикоса на Грузия Илия II и с участието на цялото висше държавно ръководство начело с президента Михаил Саакашвили.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]