Зденка Дойчева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Зденка Дойчева
Награждаване с орден „Св. св. Кирил и Методий“, 2011 г.
Родена
Починала
31 януари 2020 г. (93 г.)
Националност Чехия
 България
Професияаниматор, режисьор
Активни години1952 – края на 1980-те
РодителиКазимир и Зденка Марешови
Брачни партньориБоян Дойчев
Значими филмиДупката, Хороскоп, Аквариум
Наградиноминация за Златна палма в Кан (1974) за филма „Аквариум“
Уебсайт

Зденка Боянова Дойчева е българска режисьорка на анимационни филми, чехкиня по произход.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

През 1947 г. завършва полувисше художествено училище в Прага и през следващите 5 години специализира анимация. В Прага работи в студио „Bratři v triku“. Омъжва се за българския студент Боян Дойчев и така през 1952 г. пристига в София, където става аниматор в Студия за анимационни филми „София“, а после и асистент на режисьора Тодор Динов.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Дебютът ѝ като режисьор е заедно с Радка Бъчварова, създавайки филма „Мишок и молив“, а първият самостоятелен филм е „Малкият водолаз“ (1960). Самостоятелно Дойчева режисира около 50 анимационни филма,[1] много от които взимат участие на фестивали на анимационното и късометражно кино в Европа и по света.

В началото на творческия път Дойчева създава детски филми, но с течение на времето се насочва към сюжети с гротесков и иносказателен характер. Сред най-известните ѝ филми са „Дупката“, „Дресура“, „Страст“, „Аквариум“, „Хороскоп“, както и пет шапки на рубриката „Лека нощ, деца“ на БНТ, заснети в края на 1970-те години.[2]

През целия си творчески път живее е твори в България, но през 2016 г. се преселва обратно в Прага, където почива.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

За творчеството си Дойчева е носителка на много награди, сред които Наградата за най-добър късометражен филм от Аделаида, 1968 г., Златната плоча за детски филми от Техеран за филма Страст, 1970 г.,[3] Златната палма за най-добър късометражен филм в Кан, 1974 г. за филма Аквариум.

Наградена е с орден „Кирил и Методий“ III и I степен. През 2011 г. получава и орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за цялостно творчество.

През 2006 г. кинокритикът Григор Чернев издава книга за нея – „Една чехкиня в София“. На корицата е кадър от филма „Аквариум“, а книгата съдържа и разкази за Дойчева от режисьора и художника Стоян Дуков, писателя Панчо Панчев, режисьора Иван Веселинов и композитора Борис Карадимчев.

За нея[редактиране | редактиране на кода]

  • Григор Чернев, „Една чехкиня в София: Книга за Зденка Дойчева“. София: Издателско ателие „Аб“, 2006, 110 с. ISBN 978-954-737-577-2

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Филмография на Зденка Дойчева, bgmovies.info
  2. Виктория Благоева, „Чешката дама на българското кино“, в-к „Дума“, 6 април 2006 г.
  3. Енциклопедия на изобразителните изкуства в България, том 1, Издателство на БАН, София, 1980 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]