Здравко Здравков (архитект)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Здравко Здравков.

Здравко Симеонов Здравков
Главен архитект на Столична община

Роден

Националност България
Работилархитект

Здравко Симеонов Здравков е български архитект. През месец април 2016 г. печели конкурса за избор на Главен архитект на Столична община. На 16 май 2016 г. встъпва в длъжност.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход и образование[редактиране | редактиране на кода]

Здравко Симеонов Здравков е роден на 27 септември 1972 г. в град Плевен, в семейството на Симеон и Веска Здравкови. Завършва средното си образование в Математическа гимназия „Гео Милев“, гр. Плевен. През 1997 г. Здравко Здравков завършва магистърска степен по архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в Катедра „История и теория на архитектурата“. Дипломира се с проект за търговски център, за който получава Наградата на Камарата на архитектите в България. Пълната си проектантска правоспособност получава през юни 2004 г. От м. Октомври 2022 г. е зачислен за докторантска програма по индивидуален план към катедра „Градоустройство“ на УАСГ с тема: Устройствени инструменти за развитие на София и нейните крайградски територии. [1].

Професионално развитие и кариера[редактиране | редактиране на кода]

Арх. Здравко Здравков е основател и ръководител на архитектурни бюра „Квадра 04“ ЕООД и „Инфраконсулт груп“ ООД. През 2000 г. оглавява отдел „Градоустройство“ в община Плевен, а през 2004 г. заема длъжността главен архитект на община Червен бряг в продължение на четири години. От 2008 г. до 2016 г. се занимава изцяло с частна практика в областта на инвестиционното проектиране и управлението на проекти.

Главен архитект на Столична община[редактиране | редактиране на кода]

Архитект Здравко Здравков встъпва в длъжност като Главен архитект на Столична община (СО) и ръководител на Направление „Архитектура и градоустройство“ през м. май 2016 г., след като печели конкурса за позицията с Концепция за управление на системата и процеса на градско планиране и развитие. В изпълнение на стратегията за управление, по предложение на арх. Здравков, Столичният общински съвет (СОС) приема поредица от решения за преструктуриране на Направление „Архитектура и градоустройство“. Основната цел на промените е осигуряване на по-добра координация между звената и повишаване на ефективността на работата при обслужване на гражданите и бизнеса, както и ускоряване на процеса по дигитализация в устройственото планиране.

В края на 2016 г. датският урбанист и архитект Ян Геел (Gehl Architects) приема поканата на арх. Здравков да консултира СО в създаването на стратегия за развитие на публичните пространства в градския център, поставяйки началото на проект „София – град за хората“. Общата работа с Gehl Architects доведе до развитието на множество проекти, които успяха да накарат хората да почувстват града по-леснодостъпен, по-безопасен и по-сигурен.

По предложение на арх. Здравков се инициира и сформирането на екип, който да изготви обща Визия на София и нейните крайградски територии в дългосрочен план до 2050 г., която да предхожда изменението на Общия устройствен план на СО. През 2017 г. СО инициира процедура по промени в ЗУЗСО, целящи ограничаване неконтролируемия инвестиционен натиск върху територията и премахване възможностите на спекулативно надвишаване на устройствените параметри. Законопроектът бе насочен изцяло към подобряване на контрола в пространственото развитие на столицата и създаване на нови подзаконови актове касаещи транспортно комуникационното обезпечаване, облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли.

Вследствие през м. декември 2020 г. с пълно мнозинство Столичният общински съвет прие Наредбата за градската среда на СО, която за пръв път регламентира естетически изисквания към оформянето на публичните пространства. Тази наредба създаде нов управленски инструмент, с който общината ще може да прилага мерки за подобряване на облика на града по съвременен начин, като използва механизми и примери от водещите европейски практики.

Първите изработени приложения и стандарти са схемата на зонирането на града, стандартите за шрифта, който се използва за всички официални надписи, стандарта за уличните табели, за туристическата навигация, настилките и за оформлението на фасадите по улиците „Граф Игнатиев“, „Цар Шишман“, „6-ти септември“ и „Солунска“. В процес на разработване са и следващи стандарти за оформяне на градското обзавеждане, надписите и номерацията на жилищните сгради, както и фасадните решения по бул. „М. Луиза“ и ул. „Екзарх Йосиф“.

От месец октомври 2018 г. до 2020 г. арх. Здравков е в състава на членовете на съвета на директорите и председател на борда на „Метрополитен“ ЕАД. На 9 юни 2020 г. арх. Здравков е избран за председател на Постоянната комисия по устройство на територията и недвижимо културно-историческо наследство на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Арх. Здравков има множество публикации по темата – Устойчиво развитие на градовете и Инструменти за развитие на София и нейните крайградски територии.

През 2019 година под ръководството на арх. Здравков Направление „Архитектура и градоустройство“ проведе най-значимият в последните десетилетия международен конкурс за разработване на концептуален архитектурно-градоустройствен проект за площад „Св. Неделя“ ведно с прилежащите пространства. Авторитетното жури определи за победител в конкурса италианското Студио „Фуксас“.

Проектът на арх. Масимилиано Фуксас бе избран заради професионалното отношение към контекста и предложените съвременни градоустройствени намеси. Реконструкцията на площад „Света Неделя“ предвижда изцяло ново функционално зониране на пространството. Голямо значение е отредено на създаването на две нови пешеходни направления, които съответстват съответно на доминиращите зрителни оси – оста север-юг и оста изток-запад. Предлагат се създаването на малък градски парк в западната част на площада, наземна и подземни връзка с Ларгото и премахване на архитектурните наслоения от последните години.

Дигитализация на Направление „Архитектура и градоустройство“ – Столична община[редактиране | редактиране на кода]

В електронния портал създаден от екипа на Направлението за пръв в България бяха обединени всички задължителни регистри по ЗУТ, като наличната графична и текстова информация от тях не само се визуализира на официалния сайт, а се геореферира и се обвързва с данните от Кадастралната карта за всеки един конкретен имот. Така бе създадена една отворена платформа в възможности за надграждане при бъдещото предаване на проекти в дигитална среда. Дигитализацията на Направлението включва и мобилно приложение Nag. Mobile, достъпно за всички потребители на Android и IOS, като включва инструменти за визуализация на данни от планове за регулация, кадастрална карта, зони на строителни граници, аерофото заснемане, административни карти, НКЦ, влезли в сила административни актове на всички 24 районни администрации и инструменти за GPS локация.

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

През 2006 г. печели първо място в категория „Интериорен дизайн“ на вестник „Строителство и градът“.

В категория „Производствени и логистични сгради“ в конкурса „Сграда на годината“ през 2011 г. получава първа награда за автомобилния завод на Great Wall.

През 2016 г. Направление „Архитектура и градоустройство“ печели първо място в категория „Общинска администрация“ в конкурса „Наградите на БАИТ 2016“ с проекта за административно обслужване на гражданите и бизнеса, за подобряване на бизнес средата и постигане на публичност и прозрачност на работата на администрацията.

През 2020 г. Направление „Архитектура и градоустройство“ получи награда от „Института по публична администрация“ към МС, който ежегодно организира „Конкурс за добри практики и иновации от дейността на администрацията“, за мобилното приложение NAG.Mobile (в състезание с от общо 47 предложения за участие) в категорията "Технологични решения за открито управление и административно обслужване".

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Sofia City Architect // Архивиран от оригинала на 2021-08-24. Посетен на 2021-08-24.