Зеброва мида

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Зеброва мида
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
тип:Мекотели (Mollusca)
клас:Миди (Bivalvia)
разред:Венероидни миди (Veneroida)
семейство:Dreissenidae
род:Dreissena
вид:Зеброва мида (D. polymorpha)
Научно наименование
(Pallas, 1771)
Разпространение
Зеброва мида в Общомедия
[ редактиране ]

Зеброва мида (Dreissena polymorpha) е сладководна мида от семейство Dreissenidae[2].

Разпространение и местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Видът е разпространен в речните системи на черноморско-каспийския регион – основно в реките Урал, Волга, Днестър и Дунав както и многобройни по-малки реки и свързани с тях езера. Строежът на плавателни канали свързващи речните системи в Европа е причина мидата да се разпространи на много места в Европа, а плавателните съдове са причина за разпространението и до други части на света – основно в Северна Америка. Мидата обитава бавноподвижни сладки води с концентрация на калций около 25 mg/l[3]. В България е естествен обитател в Дунав и черноморските сладководни басейни, но е интродуциран вид в язовири във вътрешността на страната[4].

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Черупките са триъгълни с размери до 5 cm. На цвят са светлокафяви с по-тъмни неправилни ивици, които и придават шарка на зебра.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Зебровите миди са изключително плодовити. Полова зрялост настъпва при размери 8 – 9 mm. Размножаването започва през пролетта при достигане на температура на водата от 12 °C. За една година мидата е способна да отдели около 1 милион яйца, но оцеляват едва около 2% от тях. Развитието преминава през велигерова ларва.

Неприятели[редактиране | редактиране на кода]

В естествените си местообитания мидата има редица неприятели, които я консумират. За възрастните форми основно това са различни видове птици, раци и риби, а ларвните форми се консумират включително и от други видове миди. Мидите се хранят чрез филтрация на водата.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Dreissena polymorpha (Pallas, 1771). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 3 януари 2023 г. (на английски)
  2. Dreissena polymorpha (Pallas, 1771) .  в сайта на World Register of Marine Species посетен на: 2 февруари 2014.
  3. Dreissena polymorpha, ADW
  4. Оценка на риска от инвазия на зебровата мида