Зелева супа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Зелева супа
La Soupe aux choux
Режисьори Жан Жиро
Сценаристи Жан Ален
В ролите Луи дьо Фюнес, Жан Карме
Премиера 2 декември 1981
Времетраене 98 мин.
Страна Франция
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Зелева супа“ (на френски: La Soupe aux choux) е френска кинокомедия от 1981 г. на френският кинорежисьор Жан Жиро. Сценарият е на Жан Ален. Главната роля на Клод Ратиние се изпълнява от френския киноартист Луи дьо Фюнес. В ролята на Франсис Шерас участва френския киноартист Жан Карме. „Зелева супа“ е предпоследният филм в кариерата на Луи дьо Фюнес.

Съседите Клод и Франсис живеят сами в края на селото. Те са на възраст около 70-те. Техните най-приятни занимания са да се напият с пастис или вино, да ядат зелева супа и да изпускат газове. Модернизацията и развитието на съвременния свят въобще не ги интересува. Една нощ в двора им каца извънземен от планетата Оксо, където съществата живеят точно 200 години. Извънземният много харесва тяхната зелева супа. Глод му дава името шишко. Извънземното ги кани на своята планета и те приемат с удоволствие, защото кметът иска да построи голям увеселителен парк на мястото на техните къщи и постоянно ги тормози. Така те заминават за планетата Оксо.преди да заминат обаче, Шишко възкресява покойната съпруга на Глод-Франсин.Тя го напуска поради младата си възраст и заминава за Париж.Тогава Глод и Гърбавия – Франсис заминават надалеч.

Български дублаж[редактиране | редактиране на кода]

През 2011 г. филмът е излъчен по Diema с дублаж. Той е войсоувър в Диема Вижън, чието име не се споменава. Екипът се състои от:

Озвучаващи артисти Ася Братанова
Нина Гавазова
Александър Воронов
Стефан Сърчаджиев-Съра
Александър Митрев
Преводач Даниела Донева
Тонрежисьор Димитър Кукушев
Режисьор на дублажа Димитър Кръстев

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]