Зелена мухоморка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Зелена мухоморка
Amanita phalloides 1.JPG
Класификация
царство: Fungi Гъби
отдел: Basidiomycota Базидиеви гъби
клас: Homobasidiomycetes
разред: Agaricales
семейство: Amanitaceae Мухоморкови
род: Amanita Мухоморка
вид: A. phalloides Зелена мухоморка
Научно наименование
Уикивидове Amanita phalloides
Link, 1833
зелена мухоморка в Общомедия

Зелената мухоморка (Amanita phalloides) е силно отровна гъба от семейство Мухоморкови (Amanitaceae). Тя е причинител на повечето смъртоносни отравяния, настъпили след консумиране на гъби.

Токсините съдържащи се в 5 грама Зелена мухоморка (Amanita phalloides) са достатъчни за да убият 70 килограмов човек [1] .

Възникнала е в Европа, но се е заселила на всички останали континенти без Антарктида. Среща се в почти всички видове гори. Обича тъмните и влажни места. Появява се в края на пролетта, при дъжд расте и през лятото до късна есен. Бялата форма на зелената мухоморка (A. phalloides var. alba) е идентична във всички белези с изключение на цвета.

Вид[редактиране | редактиране на кода]

Типични за плодното тяло са следните белези:

  • Маслинено зелена, зелена, зеленикава или жълта гугла, с диаметър достигащ 15 cm.
  • Бели пластинки и бял споров прашец.
  • Дълго, с торбесто пръстенче и оцветено бяло или слабо зеленикаво стъбло. Също така има набраздени люспици по дължината му. В началото е уголемено и достига височина 18 cm. Диаметърът му е от 1 до 3 cm.
  • Щедра волва.

Отравяне[редактиране | редактиране на кода]

Съдържа два вида токсини: фалотоксини и аматоксини. Сред фалотоксините са фалоин, фалоидин, фализин и фалицидин. От аматоксините съдържа аманитохемолизин, аманитин и др. Основният причинител на смърт е токсинът алфа-аманитин. Черният дроб и бъбреците се засягат най-много и често единственият начин да се избегне смъртта е трансплантация на черен дроб. Симптомите на отравяне настъпват след 6 – 24 часа. В повечето случаи необратимата вреда настъпва преди появата на симптоми.

Причина за повечето отравяния е липсата на опит при идентификацията на бели, ядливи печурки.

Папа Климент VII (1523 – 1534) е починал след отравяне от зелената мухоморка.

Отровени и оживели по чудо твърдят, че гъбата е изключително вкусна и с приятен аромат което е донякъде контратеза на твърдението че зелената е Бяла мухоморка по описанието за вкус и аромат.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]