Зеленика (птица)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Зеленика.

Зеленика
Carduelis chloris 8 (Marek Szczepanek).jpg
Groenirisk.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Passeriformes Врабчоподобни
семейство: Fringillidae Чинкови
род: Chloris
вид: Chloris chloris Зеленика
Научно наименование
Уикивидове Chloris chloris
Linnaeus, 1758 г.
Синоними
Разпространение
Carduelis chloris distribution map.png
Зеленика в Общомедия

Зелениката (Chloris chloris) е дребна пойна птица срещаща се и в България. Храни се със семена и дребни безгръбначни. Мъжката зеленика е по-силно обагрена, най-вече в областта на главата и корема, докато женската е по-слабо обагрена и преобладава повече сивия цвят; това е един от белезите, по които може да се познае полът на зелениката. Дължина на тялото: 14 – 16 cm. Гнезди по иглолистни дървета. Често се отглежда като декоративна птица и бива кръстосвана успешно с други видове от същия или близки родове. Ловът и продажбата ѝ са забранени в България.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Яйца от Зеленика

Размножаването на птичката е сходно с повечето пойни птички. Обикновено снася по 4 яйца но в зависимост от условията и на живот може да са 3 или 2 като 2 е минималният брой. За „затоплянето“ на яйцата се грижи предимно женската а работата на мъжкият е да оглежда за натрапници и да донася храна до гнездото. Те гнездят предимно в хвойни и подобни иглолистни дървета.

След снасянето на яйцата, малките зеленики растат приблизително около седмица и половина, може и 2 седмици в зависимост от обстоятелствата като наличие на храна и грижи.