Зелени еуглени

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Зелена еуглена
Euglena sp.jpg
Euglena scheme no arrows.svg
Класификация
царство: Protista Протиста
тип: Euglenozoa Еугленови водорасли
клас: Euglenoidea
разред: Euglenales Еуглени
семейство: Euglenaceae Еуглени
род: Euglena Зелени еуглени
Научно наименование
Уикивидове Euglena
Зелена еуглена в Общомедия

Зелените еуглени (Euglena) са род едноклетъчни организми от царство Протиста. Съществуват около 150 вида еуглени.

Зелената еуглена живее в малки сладководни водоеми, богати на хранителни вещества. Тялото на зелената еуглена има вретеновидна форма и достига до 0,05 mm дължина. Придвижва се бързо с помощта на дълго камшиче. Зеленият ѝ цвят се дължи на многото удължени или овални хлоропласти, съдържащи хлорофил. С тяхна помощ еуглената може да фотосинтезира, т.е. да се храни като растенията. В отсъствието на достатъчно светлина тя се храни като животно, поемайки намиращите се във водата готови органични вещества. Зелената еуглена има кислородно дишане. Размножава се чрез надлъжно делене на тялото на две равни части. При неблагоприятни условия престава да се движи и образува цисти.

При зелената еуглена се развиват първите зрителни органи — очно петно. Светлочувствителното очно петно позволява на еуглената да се ориентира към по-светли места, където може по-ефективно да фотосинтезира. Зелената еуглена служи за храна на дребни сладководни животни. Тя е част от планктона.

Зелената еуглена е едноклетъчен организъм, който причинява явлението цъфтеж на водата (или зелена вода) в аквариума. Зеленият цвят на еуглената се дължи на многото удължени или овални телца, съдържащи хлорофил. С тяхна помощ те могат да фотосинтезират, т.е. да се хранят като растенията - има кислородно дишане. На тъмно еуглената загубва хлорофила и се храни като животно — поема намиращите се във водата готови органични вещества. Размножаването на еуглената става чрез надлъжно делене на тялото на две равни части. При неблагоприятни условия престава да се движи и образува цисти. Характерна за новостартирани аквариуми с много силно осветление и голямо количество хранителни излишъци. За разлика от другите проблеми в аквариума, тук смяната на водата не дава добри резултати, а често дори влошава положението.

За справяне с проблема се препоръчва намаляване на осветлението, понякога и пълно затъмняване на аквариума, както и включване на UV-стерилизатор.