Земна мантия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вътрешен строеж на Земята
Земята - вътрешен строеж.png
  Горна мантия
  Долна мантия

Мантията е част от космически обект. Вътрешността на Земята също като другите планети e разделена на слоеве (геосфери). Мантията е слоят между земната кора (граница на Мохоровичич) и земното ядро (граница на Гутемберг). Земната мантия е дебела около 2 900 km скалиста маса, запълваща около 70% от Земята. Тя е плътна и обгръща ядрото, което заема около 30% от Земята.

Предишни етапи на сеизмична активност са отделили от нея тънък слой на повърхността, наречен земна кора, на която живеят хората и останалите живи организми.Земната мантия е изградена от магма но щом тази магма излезе на повърхността на земята с помощта на на вулкани и др. тя започва да се нарича лава.

Разположение на земната мантия:мантия

Над ядрото е разположена мантията.Това е най-дебелия слой обхващащ 66% от земната маса!Отдолу нагоре тя постепенно се променя,затова разделя на долна,средна и горна земна мантия.Само най-външната част на земната мантия е изградена от твърди скали.Под тях е пластичната астеносфера.Там температърата е над 1300 градуса и скалите там както вече казахме са в растопено състояние наречено магма.Веществата в астеносферата са в непрекъснато движение(конвекция).

Моля този ,който е създал страницата да поправи грешките ми просто аз съм 5 клас и все още допускам някои грешки.И ако може там където съм написал 1300 градуса да напишете със знак за градуса по целзий.