Зина - принцесата воин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Зина – принцесата войн
ЖанрЕкшън/Приключение
Фентъзи
Създател(и)Сам Рейми
Робърт Тарпет
Разработка:
Ар Джей Стюарт
АктьориЛуси Лоулес
Рене О'Конър
Страна САЩ
 Нова Зеландия
Езиканглийски
Сезони6
Епизоди134
Продукция
Времетраене45–48 минути
Разпространение
Излъчване4 септември 1995 г. – 18 юни 2001 г.
Външни препратки
Страница в IMDb
Зина – принцесата войн в Общомедия

„Зина – принцесата войн“ (на английски: Xena: Warrior Princess) е американски сериал, който е заснет в Окланд, Нова Зеландия. Снимките по сериала започват през 1995 г. и продължават до 2001 г.

Действието на филма се развива в древните времена на Гърция. Макар че в отделни епизоди има ориенталски, египетски и средновековни елементи, като цяло в сюжета преобладава гръцката митология.

Зина – принцесата войн, главната героиня в сериала, се опитва да избяга от своето кърваво минало докато пътува из селата. По време на своите пътешествия среща млада, приказлива, чаровна жена на име Габриел, която по-късно става нейна най-добра приятелка и спътник в живота ѝ.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Музика[редактиране | редактиране на кода]

По идея на Джоузеф Лодука са използвани български народни песни (напр. „Кавал свири“). Оригиналната песен „Кавал свири“ е музиката, която звучи по време на всяка нейна битка и състезание. Музиката е предимно от родопския край, което прави българския фолклор основен в състава на сериала.

„Зина – принцесата воин“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България целият сериал е излъчен по Диема. Дублажът е на студио Доли. Ролите се озвучават от артистите Ася Рачева, Янина Кашева, Марин Янев, Явор Гигов и Христо Чешмеджиев.

Сериалът е излъчван и по Канал 1 около 2007–2008 г. с втори дублаж. Ролите се озвучават от Петя Абаджиева, Лина Шишкова, Стефани Рачева, Александър Воронов и Ивайло Велчев.

През 2008 г. е излъчван и по GTV с трети дублаж. В него участват Христина Ибришимова и Иван Райков.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]