Зин Абидин бен Али

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Зин ал Абидин Бен Али
زين العابدين بن علي
тунизийски политик

Роден
Починал
Погребан Медина, Саудитска Арабия

Етнос Араби
Религия ислям
Политика
Партия Конституционно демократично обединение

Уебсайт
Зин ал Абидин Бен Али в Общомедия

Зин ал Абидин Бен Али (на арабски: زين العابدين بن علي‎) е тунизийски политик от партията Конституционно демократично обединение и от 1987 година до 14 януари 2011 президент на Тунис.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Кариерата си Бен Али започва като военен, а през 1978 г. поема тунизийските сили за сигурност. От 1984 г. е министър на вътрешните работи на Тунис, като се отличава с твърдата си политика спрямо ислямистите в страната.

През октомври 1987 г. овладява властта след безкръвен преврат и от 7 ноември същата година е президент на Тунис. Политиката на Бен Али, подобно на предшественика му Хабиб Бургиба, е прозападна. Същевременно се правят опити за изграждане на единно икономическо пространство на страните от Магреб.

Макар в последните години да се забелязва известно демократизиране на страната според европейските разбирания Тунис си остава по-скоро авторитарна държава, далече от западните разбирания за представителна демокрация. Често правителството бива обвинявано за използване на насилие в арестите и преследване на политическите противници на режима, главно ислямисти.

Падане от власт[редактиране | редактиране на кода]

След самозапалването на Мохамед Буазизи в средата на декември 2010 г. серия от протести избухват в цялата страна срещу голямата безработица сред младежите, увеличаването на цените на храните, корупцията, лошите условия за живот и за свобода на словото. След въвеждането на полицейски час и над 78 убити Бен Али напуска Тунис на 14 януари 2011 година[1] Въпреки предаването на властта на Мохамед Гануши протестите продължават[2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]