Злата Петрович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Злата Петрович
сръбска певица
Родена
13 юли 1962 г. (61 г.)
Музикална кариера
Стилтурбофолк
Инструментивокал
Активностот 1983 г.
ЛейбълГранд Продъкшън

Злата Петрович (на сръбски: Злата Петровић или Zlata Petrović) е сръбска турбофолк певица от цигански произход.

Биография

Злата Петрович е родена в Белград на 13 юли 1962 г. Като повечето циганки, по настояване на майка си, за първи път се омъжва на 14-годишна възраст за връстника си P. J. Макар че по онова време е влюбена в известния Милан, майка ѝ не разрешава да сключи брак с него. Нещастната Злата живее с момчето само 2 месеца, след което избягва и се връща при майка си.

Не след дълго певицата сключва брак с Александър Р., с когото се запознава през 1978 г. Но и с него не живее дълго, тъй като той иск семейство, а тя – да пее по кръчми. По онова време Злата забременява и всички мислят, че бъдещото майчинство ще я накара да се промени. Но тя един ден, в който в къщи нямало никого, опакова багажа си и си тръгва. Съпругът ѝ се надявал да се върне, понеже била в 5-ия месец, но тя прави аборт.

За композитора и певец Хасан Дудич Злата винаги говори като за свой първи съпруг. Запознава ги братовчедът на Хасан певецът Шабан Шаулич. Венчаят се 10 дни преди раждането на сина им Мики, а бракът им продължава 5 години.

След 16 години тя отново застава пред олтара. Този път избраникът ѝ е Zoran Pejić Peja, по онова време популярен водещ на предаването „A što ne bi moglo“. Двамата имат син Йован. И този брак продължава само 5 години.

Кариера

Кариерата си започва като певица по кръчмите и по сватби. През 1983 г. издава първия си албум „Дођи да ми руке грејеш“, който ѝ донася популярност. От тогава до 2008 г. има 14 издадени албума[1].

Дискография

Студийни албуми

Компилации

Източници

Външни препратки