Златен медал за военна храброст (Италия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Medaglia d'oro al valor militare.svg

Златният медал за воинска храброст (Medaglia d'oro al Valore Militare) е италиански медал създаден на 21 май 1793 от Крал Виторио Амедео III на Сардиния "....per bassi ufficiali e soldati che avevano fatto azioni di segnalato valore in guerra" (за действия s извънредна храброст във военно време извършени от младши офицери и войници).

През Втората световна война[редактиране | редактиране на кода]

В годините на Втората световна война медалът е връчен на редица войници и офицери от италианските войски , участвуващи в бойните действия които Италия води както тесе разделят на два периода :Първи период 1940-1943 когато Италия е на страната на Оста и Втори период 1943-1945 в който Италия е на страната на Антихитлеристката коалиция след подписаното Примирие на Италия с антихитлеристката коалиция през септември 1943 г. и обявената от Кралство Италия война на Германия - октомври 1943 г..Аверсът и реверсът на медала и в двата периода е един и същ на изглед като на аверсът е изобразен савойският герб . Прз 1943-1945 г. по време на участието на Италия във войната срещу нацистка Германия някои войници и офицери от италианската армия са награждавани по два пъти и дори три и пет пъти с медала каквито са случаите с отделни войници и офицери от Втора италианска армия в Югославия сражавали се героично срещу германците съвместно с югославските партизани 1943-1945 г. , а също и войници и офицери от части от Двадесет и четвърта пехотна дивизия "Пинероло" сражаващи се в северна Гърция срещу германските войски и Тридесет и трета пехотна дивизия "Акуи" водила жестоки сражения на остров Кефалония ,чаасти от която са пленени и разстреляни от германците и войници и офицери от италианската Първа моторизирана бойна група водеща сражението при връх Монте лунго декември 1943 г. както и съществуващите 1944-1945 шест дивизии наричани Бойни армейски групи на италианските войски водили сражения в северна Италия на Готската линия .По време на войната в съществуващата фашистка марионетна Република Сало е разработен отделен вариант на медала носещ фашистка символика с който са наградени офицери и войници на фашистката република и който медал е различаващ се от класическия вариант на медала с който Кралство Италия награждава в същото време и преди това своите войници и офицери , сражаващи се както срещу германците , така и срещу войските на Република Сало.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • La storia dell sistema dell medagli militari in Regno Italia e Republica Italiana 1861-1988 , Roma 1988
  • La storia del partecipato in fronte nella Seconda guerra mondialie del 1º Reggimento artiglieria Celere, 19º e 20º Reggimento fanteria "Brescia", 132º Reggimento fanteria carristi "Ariete", 185ª Divisione paracadutisti "Folgore", 185º Reggimento artiglieria paracadutisti "Folgore", 186º Reggimento fanteria paracadutisti "Folgore", 187º Reggimento fanteria paracadutisti "Folgore" , Roma ,1978.