Златен медал за военна храброст (Италия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Medaglia d'oro al valor militare.svg

Златният медал за воинска храброст (Medaglia d'oro al Valore Militare) е италиански медал създаден на 21 май 1793 от Крал Виторио Амедео III на Сардиния "....per bassi ufficiali e soldati che avevano fatto azioni di segnalato valore in guerra" (за действия s извънредна храброст във военно време извършени от младши офицери и войници).

През Втората световна война[редактиране | редактиране на кода]

В годините на Втората световна война медалът е връчен на редица войници и офицери от италианските войски, участващи в бойните действия които Италия води както тесе разделят на два периода:Първи период 1940 – 1943 когато Италия е на страната на Оста и Втори период 1943 – 1945 в който Италия е на страната на Антихитлеристката коалиция след подписаното Примирие на Италия с антихитлеристката коалиция през септември 1943 г. и обявената от Кралство Италия война на Германия – октомври 1943 г. Аверсът и реверсът на медала и в двата периода е един и същ на изглед като на аверсът е изобразен савойският герб. Прз 1943 – 1945 г. по време на участието на Италия във войната срещу нацистка Германия някои войници и офицери от италианската армия са награждавани по два пъти и дори три и пет пъти с медала каквито са случаите с отделни войници и офицери от Втора италианска армия в Югославия сражавали се героично срещу германците съвместно с югославските партизани 1943 – 1945 г., а също и войници и офицери от части от Двадесет и четвърта пехотна дивизия „Пинероло“ сражаващи се в Северна Гърция срещу германските войски и Тридесет и трета пехотна дивизия „Акуи“ водила жестоки сражения на остров Кефалония, чаасти от която са пленени и разстреляни от германците и войници и офицери от италианската Първа моторизирана бойна група водеща сражението при връх Монте лунго декември 1943 г. както и съществуващите 1944 – 1945 шест дивизии наричани Бойни армейски групи на италианските войски водили сражения в Северна Италия на Готската линия. По време на войната в съществуващата фашистка марионетна Република Сало е разработен отделен вариант на медала носещ фашистка символика с който са наградени офицери и войници на фашистката република и който медал е различаващ се от класическия вариант на медала с който Кралство Италия награждава в същото време и преди това своите войници и офицери, сражаващи се както срещу германците, така и срещу войските на Република Сало.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • La storia dell sistema dell medagli militari in Regno Italia e Republica Italiana 1861 – 1988, Roma 1988
  • La storia del partecipato in fronte nella Seconda guerra mondialie del 1º Reggimento artiglieria Celere, 19º e 20º Reggimento fanteria „Brescia“, 132º Reggimento fanteria carristi „Ariete“, 185ª Divisione paracadutisti „Folgore“, 185º Reggimento artiglieria paracadutisti „Folgore“, 186º Reggimento fanteria paracadutisti „Folgore“, 187º Reggimento fanteria paracadutisti „Folgore“, Roma, 1978.