Златен полумесец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
На картата на света са отбелязани областите на производство на хероин като "златен триъгълник" и "златен полумесец", както и Мексико и Колумбия като страни в които са произвежда кокаин.

"Златният полумесец" е географска зона разположена на територията на съседни области от три държави от Централна Азия: Афганистан, Иран и Пакистан - където има големи насаждения от опиумен мак, от който след синтез се произвеждат хероин и опиати.

През 2001 г. "човеконенавистното" правителство на талибаните в Афганистан забранява официално под смъртно наказание отглеждането на опиум на територията на страната, в резултат от която стъпка с опиумен мак от страната е произведено рекордно ниско ниво опиум за последните 30 години - 185 тона според доклад на СЗО. Опиумен мак през тази година се отглеждал главно в северните провинции, на териториите, контролирани от т.нар. "Северен съюз", главна опозиционна сила на режима на талибаните, които са изключително влиятелни в южните афгански територии населени с пущуни.

Афганистан през 2010/11 г. произвежда над 90% от опиума в света.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]