Златина Делирадева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Златина Делирадева
българска диригентка
Родена

Образование Национална музикална академия

Златина Стефанова Делирадева е български хоров диригент и музикален педагог, професор по хорово дирижиране в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 24 септември 1942 г. в Чирпан в семейството на зъболекаря Стефан Хаджипетров и преводачката Янка Хаджипетрова. Завършва хорово дирижиране в Българска държавна консерватория в класа на основателя на българската хорова школа проф. Георги Димитров и изтъкнатия диригент проф. Самуил Видас. Главен диригент на хор „Детска китка“ от 1972 г.

Под нейно ръководство хор „Детска китка“ се утвърждава като един от водещите български хорови състави и печели престижни награди от хорови конкурси и фестивали в цяла Европа: Целе – Словения (1981 г.), Дебрецен – Унгария (1984 г.), Арнем – Холандия (1987 г.), Варна – България (1989 г.), Кантонигрос – Испания (1995 г.), Хале – Германия (1998 г.), Маасмехелен – Белгия (1999 г.). В артистичната биография на хора са записани 37 задгранични турнета и над седемстотин концерта. През декември 2006 г. хор „Детска китка“ печели Голямата награда на Международния фестивал за адвентна и коледна музика в Прага.

Златина Делирадева е професор по хорово дирижиране в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. От 1999 г. до 2008 г. е заместник-ректор по художествено-творческата дейност на Академията.

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

Проф. Делирадева е носител на наградата „Най-добър диригент“ от международния хоров конкурс в Целе (Словения), на „Златна лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци, на наградата „Пловдив“, на орден „Кирил и Методий“, на академичната награда „Медения чан“[1] и на наградата на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Министерството на културата и радио ФМ Класик „Кристална лира“ (2007) [2]. Почетен гражданин на Чирпан и носител на Почетния знак на Пловдив (2007 г.).

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]