Златия (област Монтана)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Златия.

Златия
Общи данни
Население 750 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 47,388 km²
Надм. височина 48 m
Пощ. код 3630
Тел. код 09745
МПС код М
ЕКАТТЕ 31053
Администрация
Държава България
Област Монтана
Община
   - кмет
Вълчедръм
Иван Барзин
(ЗСАС)
Кметство
   - кмет
Златия
Александър Панов
(независим)

Златѝя е село в Северозападна България. То се намира в община Вълчедръм, област Монтана.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Златия се намира в Северозападна България и е част от община Вълчедръм. Разположено е на десния бряг на река Цибрица, на разстояние 4 – 5 км от река Дунав. Селото се намира в едноименната местност Златията, известна като една от най-плодородните в България. По-голямата част от него е накацала по хълмистата част над реката (баира). Изкачвайки се по склона, се открива красива гледка към равнината на запад.

История[редактиране | редактиране на кода]

По исторически данни селото е създадено 15 години преди 1800 г. или 15 г. след 1800 г. Образувано е от две махали – Куле махала и Калугер махала.

На запад от река Цибрица (на 200 – 300 м от нея) е имало манастир, който не съществува днес. От там идва и името на Калугер махала, като спомен за този манастир. Възрастните жители на селото говорят добре влашки език. През 1951 година Калугер махла е прекръстена на Златия 1, а Куле махла – Златия 2.

Преди 1990 година жителите наброяват около 2300. Селото има ключово положение и значение за региона, и просперира. Действащи са 2 училища (начално и основно), детска градина, 2 стопанства, микропредприятия от леката и хранително – вкусовата промишленост. В съседство, до село Игнатово, действа и заведение за болнична помощ, което впоследствие е закрито.

Към футболният отбор на селото има детско-юношеска школа, а местният стадион не отстъпва по условия на базите на някои професионални тимове. Функционира и лятно кино, а към училищата – самодейни състави.

В околността действа организиран транспорт за ученици и служители на предприятия. Близостта до град Козлодуй (16 км), позволява на част от жителите да работят в намиращата се там АЕЦ и други фирми в региона.

Регионът е сред най-бедните в страната, а жителите на селото са малко над 700 души, повечето от които в преклонна възраст.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В близост до кметството в селото се намира историческият паметник на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Паметникът е построен през 1932 година в чест на падналите бойци от селото. Той представлява красив постамент с войник на пост. Другият паметник се намира в долния край при влизане в селото и е построен през 1941 година в чест на падналите в Първата и Втората световни войни. Около него има парк. В местността „Ръпето“, която се намира северно от селото, е имало немски бункер и там преди 9 септември 1944 година са убити много антправителствени активисти.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

  • Събор – „КАЛУША“ – Провежда се всяка година в петък, събота и неделя на седмицата след „Св. Дух“ (Петдесетница).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]