Златната клонка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Златната клонка
The Golden Bough: A Study in Magic and Religion
Golden bough.jpg
"Златната клонка" - картина на Джоузеф Търнър
Оригинален език английски
Автор Джеймс Джордж Фрейзър
Първо издание 1890 г.
Британска империя
Издателство Рита
Жанр религия и митология
ISBN ISBN 9789549608212

бележки

Златната клонка“ (на английски: The Golden Bough: A Study in Magic and Religion) е сравнително историческо изследване на митологията и религията на народите и цивилизациите от древността до съвременността. Автор на книгата е шотландският антрополог Джеймс Джордж Фрейзър. Първото издание е през 1890 г. в Лондон в два тома, а второто - в три тома - през 1900 г.

Третото пълно издание на "Златната клонка" излиза преди началото на Първата световна война в годините 1906-1915 и е в поредица от 12 тома. По-сетне, издателите решават да създадат редактиран съкратен вариант на книгата, за да го предоставят в по-достъпен вид и на повече читатели. Книгата представлява едно светско за времето си, включително и до днес, безпристрастно изследване на митологията и религията като културни феномени, индоктринирайки теологичната гледна точка при изследването им.

Оценки[редактиране | редактиране на кода]

Списание "Нейчър" определя "Златната клонка" за "най-великата книга на всички времена", а списание "Тайм" я характеризирайки като "книга, оставила незаличима следа върху науката, литературата и историята на западната мисъл". Авторът свързва историята на старогръцките и римските митове с постигнатото от науката в областта на етнологията и антропологията. Фрейзър достига до извода, че еволюцията на човечеството зависи от завръзката мит - магия - религия - научно познание. Основната заслуга, за да се развие и утвърди етнологията като самостоятелна научна дисциплина е именно на Фрейзър с неговата "Златна клонка".

Книгата е преведена на почти всички световни езици, включително и български, но в съкратения й популярен вариант в 2 тома. За първи път "Златната клонка" е издадена на български през 1984/86 г. Второто й също съкратено българско издание е луксозно и илюстрирано, и е от 2007 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]