Златният Орфей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Златният Орфей“
Golden Orpheus Logo.svg
Информация
Място Слънчев бряг
Основатели Комитет за култура
Генко Генов
Активни години 19651999 г.
Жанр поп

„Златният Орфей“ е международен фестивал за поп музика, провеждан през периода 1965 – 1999 г. Възниква като конкурс „Песни за българското Черноморие“.

Отначало се провежда в „Бар-вариете“ на курортния комплекс Слънчев бряг от 1965 до 1968 г., някои от фестивалните вечери през 1969 г. са в новопостроения Летен театър, а от 1970 г. изцяло в Летния театър на Слънчев бряг.

От 1967 г. носи името „Златният Орфей“. Програмата му включва:

  • Международен конкурс за вокални изпълнители и
  • Конкурс за нови български поп песни.

През дълъг период е сред най-популярните и реномирани фестивали за популярна музика в Европа. Многократно е удостояван с дипломи и награди от Международната организация на музикалните фестивали (FIDOF). Спомага за популяризирането на българската поп песен зад граница, тъй като по регламента на Международния конкурс за изпълнители участниците изпълняват по 2 песни, като едната задължително е от български автор.

Първият директор на фестивала е Генко Генов. През 1974 г. е обвинен в злоупотреби и шпионаж и е осъден на 20 години затвор. След 7 години е освободен, а е реабилитиран политически и граждански с решение на парламента от 29 март 1990 г. Отново е назначен за директор през 1992 г.

През 1974 г. директор на фестивала става Георги Ганев, от 1980 г. е Иван Зафиров, а от 1984 г. – Дечо Таралежков. След смъртта на Генко Генов (30 септември 1993 г.) ръководството на фестивала се поема от неговата вдовица Дариана Генова чрез фондация „Златният Орфей“.

За голямата популярност на „Златния Орфей“ в страната спомагат редица фактори: неговото провеждане се излъчва директно по Националната телевизия и периодът на провеждането му се превръща в празник на популярната музика; организаторите полагат максимални усилия за визуалното въздействие чрез модерен дизайн на сцената и залата; канени са и взимат участие под формата на самостоятелни рецитали редица международно известни имена от жанра; изпълненията са на живо, със забележителното участие на Естрадно-симфоничния оркестър на Комитета за телевизия и радио под диригентството на Вили Казасян; култовия оркестър "Балкантон" под диригентството на Димитър Ганев; като беквокал са използвани най-популярните в България вокални групи: „До-ре-ми-фа“, „Студио В“, „Тоника“, „Тоника СВ“, „Трик“ и др.

Голяма награда за българска песен[редактиране | редактиране на кода]

С Голямата награда „Златният Орфей“ са удостоени:

Първа награда за българска песен[редактиране | редактиране на кода]

Голяма награда за изпълнител[редактиране | редактиране на кода]

Голямата награда „Златният Орфей“ е присъдена на:

Лауреати на международния конкурс[редактиране | редактиране на кода]

Първа награда[редактиране | редактиране на кода]

Първа награда е присъдена на:

Втора награда[редактиране | редактиране на кода]

Втора награда е присъдена на:

Трета награда[редактиране | редактиране на кода]

Трета награда е присъдена на:

Специална награда[редактиране | редактиране на кода]

Специална награда е присъдена на:

Почетни гости[редактиране | редактиране на кода]

Като почетни гости в годините са се представяли:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Култура“         Портал „Култура          Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България