Златният Орфей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Златният Орфей
Golden Orpheus Logo.svg
Информация
Място Слънчев бряг
Активни години 1965 – 1999
Основатели Комитет за култура
Генко Генов
Жанр поп

Златният Орфей е международен фестивал на българската и чужда поп музика и се провежда през периода 1965 – 1999 г.

Възниква през 1965 г. като конкурс на песни за морето и започва да се провежда в „Бар-вариете“ на курортния комплекс Слънчев бряг.

От 1967 г. носи името „Златният Орфей“ и включва Международен конкурс за вокални изпълнители и Конкурс за нови български естрадни песни. Мястото на провеждане на фестивала се премества в Летния театър на Слънчев бряг.

През дълъг период е един от най-популярните и реномирани европейски фестивали за популярна музика. Многократно е удостояван с дипломи и награди от Международната организация на музикалните фестивали (FIDOF). „Златният Орфей“ спомага за популяризиране на българската естрадна песен зад граница, тъй като по регламента на Международния конкурс за изпълнители те участват с по две песни, като едната задължително е от български автор.

Първият директор на фестивала е Генко Генов. През 1974 г. е обвинен в злоупотреби и шпионаж и е осъден на 20 години затвор. След 7 години е освободен, а е реабилитиран политически и граждански с решение на парламента от 29 март 1990 г. Отново е назначен за директор през 1992 г.

През 70-те и 80-те години директори на фестивала са Георги Ганев, Иван Зафиров и Дечо Таралежков. След смъртта на Генко Генов (30 септември 1993 г.) ръководството на фестивала поема неговата вдовица Дариана Генова чрез новосъздадената фондация „Златният Орфей“.

За голямата популярност на „Златния Орфей“ в страната спомагат редица фактори: неговото провеждане се излъчва директно по националната телевизия и периодът на провеждането му се превръща в празник на популярната музика; организаторите полагат максимални усилия за визуалното въздействие чрез модерен дизайн на сцената и самата зала; канени са и взимат участие под формата на самостоятелни рецитали редица международно известни имена от жанра; изпълненията са на живо, със забележителното участие на Естрадно-симфоничния оркестър на Комитета за телевизия и радио под диригентството на Вили Казасян; като беквокал са използвани най-популярните в България вокални групи: „До-Ре-Ми-Фа“, „Студио В“, „Тоника“, „Тоника СВ“, „Домино“, „Трик“ и др.

Голямата награда за българска песен[редактиране | редактиране на кода]

С Голямата награда „Златният Орфей“ са удостоени:

Първа награда за българска песен[редактиране | редактиране на кода]

Голямата награда за изпълнител[редактиране | редактиране на кода]

Голямата награда „Златният Орфей“ е присъдена на:

Почетни гости[редактиране | редактиране на кода]

Като почетни гости в годините са се представяли:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]