Златният Орфей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Златният Орфей
Golden Orpheus Logo.svg
Информация
Място Слънчев бряг
Активни години 1965 – 1999
Основатели Комитет за култура
Генко Генов
Жанр поп

Златният Орфей е международен фестивал за попмузика и се провежда през периода 1965 – 1999 г.

Възниква през 1965 г. като конкурс Песни за българското Черноморие и започва да се провежда в „Бар-вариете“ на курортния комплекс Слънчев бряг от 1965 г. до 1968 г., през 1969 г. някои от фестивалните вечери се провеждат в новопостроения Летен театър и в Бар-вариетето, от 1970 г. изцяло в Летния театър на Слънчев бряг.

От 1967 г. носи името „Златният Орфей“ и включва Международен конкурс за вокални изпълнители и Конкурс за нови български поп песни.

През дълъг период е един от най-популярните и реномирани европейски фестивали за популярна музика. Многократно е удостояван с дипломи и награди от Международната организация на музикалните фестивали (FIDOF). „Златният Орфей“ спомага за популяризиране на българската поп песен зад граница, тъй като по регламента на Международния конкурс за изпълнители те участват с по две песни, като едната задължително е от български автор.

Първият директор на фестивала е Генко Генов. През 1974 г. е обвинен в злоупотреби и шпионаж и е осъден на 20 години затвор. След 7 години е освободен, а е реабилитиран политически и граждански с решение на парламента от 29 март 1990 г. Отново е назначен за директор през 1992 г.

През 1974 г. директор на фестивала става Георги Ганев, от 1980 г. е Иван Зафиров и от 1984 г. – Дечо Таралежков. След смъртта на Генко Генов (30 септември 1993 г.) ръководството на фестивала се поема от неговата вдовица Дариана Генова чрез фондация „Златният Орфей“.

За голямата популярност на „Златния Орфей“ в страната спомагат редица фактори: неговото провеждане се излъчва директно по Националната телевизия и периодът на провеждането му се превръща в празник на популярната музика; организаторите полагат максимални усилия за визуалното въздействие чрез модерен дизайн на сцената и залата; канени са и взимат участие под формата на самостоятелни рецитали редица международно известни имена от жанра; изпълненията са на живо, със забележителното участие на Естрадно-симфоничния оркестър на Комитета за телевизия и радио под диригентството на Вили Казасян; като беквокал са използвани най-популярните в България вокални групи: „До-ре-ми-фа“, „Студио В“, „Тоника“, „Тоника СВ“, „Трик“ и др.

Голямата награда за българска песен[редактиране | редактиране на кода]

С Голямата награда „Златният Орфей“ са удостоени:

Първа награда за българска песен[редактиране | редактиране на кода]

Голямата награда за изпълнител[редактиране | редактиране на кода]

Голямата награда „Златният Орфей“ е присъдена на:

Почетни гости[редактиране | редактиране на кода]

Като почетни гости в годините са се представяли:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]