Златни пясъци (експресен влак)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Експресен влак „Златни пясъци“ е бивша категория влак по дестинацията с най-дългото разстояние, обслужвана от холдинг „Български държавни железници“ - еднолично акционерно дружество.

Маршрутът на този влак е от София до Варна през гарите Мездра, Горна Оряховица, Търговище. Разстоянието между столицата и „морската столица“ на България е 543 км и се изминава от експресния влак за 7 часа. Според Графика за движение на влаковете, влязъл в сила на 12 декември 2008, експресен влак 2601 потегля от Централна гара София в 7:05 ч. и пристига в крайната си гара Варна в 14:04 ч. Този влак се обслужва от електрич. локомотив и локомотивна бригада на депо Горна Оряховица. В противоположната посока експресен влак 2602 заминава сутрин от Варна в 7:55 ч. и пристига в столицата в 14:58 ч. Този влак се обслужва от електрически локомотив и машинисти на депо София.

Разписанието на влаковете е съставено така, че да задоволява напълно потребностите на пътниците от придвижване на дълго разстояние за максимално кратко време чрез спиране на най-малко гари. Разписанието на двойката експресни влакове е синхронизирано с това на крайградските пътнически влакове на къси разстояния. По този начин се осъществява ефективен допълващ междурегионален превоз за пътниците в гарите Горна Оряховица, Левски и Плевен. В гара Мездра експресните влакове традиционно правят връзки за северозападната част на България: Видин, Монтана, Лом и Берковица.

За експресните влакове „Златни пясъци“ на БДЖ може да се каже, че в най-голяма степен се приближават до очакванията на пътниците за бързо и удобно пътуване, което би могло да се състезава с конкуренцията на автобусните превозвачи. Влаковете са снабдени с климатизирани вагони, с каквито се извършват повечето регионални превози на къси разстояния в Германия. Возят в своите композиции специализирани вагони за пътници с двигателни особености. В тях са обособени места за граждани, придвижващи се с инвалидни колички, и за техните придружители. В тези вагони са изградени санитарни възли, отговарящи на международните стандарти за безопасност при транспортирането на лица в неравностойно положение. Поради изискване на Европейския съюз средната скорост на категория експресен влак превозващи пътници да е поне 100 км\ч, временно в България категория експресен влак е заменена с категория бърз влак със задължително запазено място.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Деянов, Димитър, „Сто години бързи влакове в БДЖ“,
  • сп. „Железопътен транспорт“ – „Експресните влакове на БДЖ“,
  • Пътеводител на БДЖ,
  • Ежедневен план за работа на машинистите, локомотивите и ЕМВ на локомотивно депо Горна Оряховица,
  • Синдикат на локомотивния перосонал в България www.slpb.com