Змеево

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Disambig.svg Тази статия е за селото в област Добрич. За селото в област Стара Загора вижте Змейово.

Змеево
Общи данни
Население191 души[1] (15 септември 2022 г.)
6,88 души/km²
Землище27,785 km²
Надм. височина240 m
Пощ. код9643
Тел. код05724
МПС кодТХ
ЕКАТТЕ31245
Администрация
ДържаваБългария
ОбластДобрич
Община
   кмет
Балчик
Николай Ангелов
(независим)

Змеево е село в Североизточна България. То се намира в община Балчик, област Добрич.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Змеево (област Добрич) се намира в Североизточен регион на България и е част от община Балчик.

То е разположено на около 25 км северозападно от гр. Добрич. Разстоянието до Черно море е също около 25 км.

Селото е в близост до международния път за Румъния, който е изцяло ремонтиран.

История[редактиране | редактиране на кода]

Съществуват данни, че селище на това място е имало още в античността. Недалеч от днешните граници на Змеево има могили в които са откривани части от съдове и монети а също и накити от злато, мед и сребро. Първите писмени сведения за населено място са в турски регистри от 16 век.

Името, което се среща в повече документи преди и след Освобождението, е Иланлък. Преди 100 години край селото е имало гора. Тя е изсечена след окупирането на Добруджа от румънците, за да се осигури земя за преселените тук цинцари от македонските планини. В гората е имало изключително много змии. На тях селото дължи името си /от турското „илан“ – змия/. По онова време селището се е състояло от три махали – Карасинанската, Куру махле и Ембие махле. Карасинанската махала се е оформила в средата на 19 век от преселници от с. Карасинан /днес Росеново/. В Куру махле живеят потомците на първите българи, заселили се по тия места. За Ембие махле са запазени откъслечни спомени. Според някои краеведи това е било отделно населено място, което е изчезнало. Други са на мнение, че става дума за махала на Иланлък. След попадането на Добруджа под румънска окупация селото получава името Шарпени /буквален превод от турското наименование/.

Първата училищна сграда е построена през 1908 г. Школото в Змеево носи името на Стефан Караджа. През 70-те години е закрито поради липса на деца. Пак по същата причина престава да функционира и детската градина след 89 г.

Строежът на православния храм „Рождество на Пресвета Богородица“ започва по време на румънската окупация на Добруджа – през 1935 г. Когато преселниците от Северна Добруджа пристигат тук, заварват църквата неизмазана.

През 1938 г. е построена първата обществена сграда в Змеево. Първоначално тя е била предназначена за училище. Днес в нея се помещава кметството.

Змеево е сред населените места в Добруджа, които претендират, че край тях се е намирал Антимовският хан, описван от Йордан Йовков. От стари хора е запомнено и точното му местонахождение – на по-малко от километър от днешните граници на селото. Хипотезата, че Антимовският хан е бил именно в този район, се подкрепя и от обстоятелството, че в началото на миналия век основната пътна артерия за Балчик и Батовската долина е минавала край Иланлък.

През 60-те години е поставено началото на читалищната дейност в Змеево. Читалището носи името на Йордан Йовков. Днес към него функционира и група за автентичен фолклор. В темелите на читалището е зазидан завет към поколенията. Местни хора разказват, че в една от колоните на сградата са поставени и три бутилки вино.

Според легенда името на селото идва от „змей“ или „змия“, като тя гласи че преди там имало живял змей, който бил влюбен в красива девойка, но тя не споделяла любовта му. Змеят разочарован от това пуснал в селото множество змии.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Численост на населението според преброяванията през годините:[2][3]

Година на
преброяване
Численост
19341008
19461101
19561120
19651107
1975841
1985626
1992488
2001440
2011289

Етнически състав[редактиране | редактиране на кода]

Преброяване на населението през 2011 г.[редактиране | редактиране на кода]

Численост и дял на етническите групи според преброяването на населението през 2011 г.:[4]

Численост Дял (в %)
Общо 289 100.00
Българи 277 95.84
Турци
Цигани
Други ? ?
Не се самоопределят ? ?
Не отговорили 6 2.07

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Обновена православна църква.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Редовен годишен сбор, съчетан с мотокрос – 6 септември.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. „Справка за населението на село Змеево, община Балчик, област Добрич, НСИ“. // webcitation.org. Посетен на 9 февруари 2017.
  3. „The population of all towns and villages in Dobrich Province with 50 inhabitants or more according to census results and latest official estimates“. // citypopulation.de. Посетен на 9 февруари 2017. (на английски)
  4. „Ethnic composition, all places: 2011 census“. // pop-stat.mashke.org. Посетен на 9 февруари 2017. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

www.balchik.bg