Знаме на Малтийския орден

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Нацонален флаг на Малтийския орден

Национално знаме на Малтийски орден - заедно с герба и химна са официалните символи на Суверенния Малтийски орден. Представялва правоъгълно платно (пропорция 1:2), изобразяващо бял латински кръст, разположен върху червено поле.

История[редактиране | редактиране на кода]

В "История на Ордена" Джузепе Босио (1589) има доказателство за това, че през 1130 год. папа Инокентий II издава предписание: "Монашеството е длъжно да воюва под флага с бял кръст на червено поле". След това булата на папа Александър IV (1259), позволяваща на воюващите рицари да носят червена мантия с бели кръстове, ордена започва да използва латински кръст като своя емблема. През 1291 г. ордена се премества от Ватикан в Кипър, където получава разцвет благодарение на мореплаване. В следващите шест столетия над корабите на ордена се развява рицарски флагове. В наши дни държавния флаг се вее над столицата на Суверенния орден - Малтийския дворец и съпровожда Великия Магистър и членовете на Суверенния съвет по време на официални визити[1].

Флаг на Великия Магистър[редактиране | редактиране на кода]

Flag of the Knights of Malta.gif

Червеният флаг с осмоъгълен Малтийски кръст и увенчан с корона се явява персонален флаг на Великия Магистър. Той се вее над дворците и зданията на ордена, когато в него присъства Великия магистър[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]