Направо към съдържанието

Знаме на Самарска област

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Знаме на Самарска област
Детайли
ПритежателРусия
Утвърдено22 септември 1998 г.
Съотношение2:3
ДизайнТри равни хоризонтални ивици с герба на областта в средата
Знаме на Самарска област в Общомедия

Знамето на Самарска област е държавен символ на едноименния субект от Руската федерация. Утвърдено е на 22 септември 1998 г.[1]

Знамето на област Самара е правоъгълно с три равни хоризонтални ивици: горе – червена, средата – бяла и долу – синя. В средата на знамето е изобразен герба на областта, равен на две трети от височината на широчината на знамето. Съотношението на ширината на флага към неговата дължина е 2:3.

В Русия, белият цвят представлява благородството и искреността, синьо – лоялност, честност, съвършенство, целомъдрие, червеното напомня за кураж, смелост, щедрост и любов.

Цветовете на флага са същите като на Самарското знаме – исторически символ на Самара, Русия и България. Използвано от българските опълченци по време на Руско-турската война (1877 – 1878) за Освобождение на България.

Историята на Самарското знаме е свързана с борбата на славянските народи срещу османското владичество. През лятото на 1875 г., въстание избухва в Босна и Херцеговина, през април следващата година избухва и в България, а след още два месеца, Сърбия и Черна гора започват война с Османската империя. Хиляди руски доброволци заминават за Балканите, за да се бият на страната на славяните.

Самарската градска Дума решава да създаде един общ флаг за славяните в сраженията им срещу турците. Активно участие в това начинание има Пьотър Алабин и жена му Варвара Василиевна. На 6 (18) май, знамето е връчено на 3-та българска опълченска дружина, в близост до град Плоещ.

На 22 септември 1981 г., реплика на знамето е доставена в Куйбишев, а в наши дни тя се съхранява в Самарския Военно-исторически музей Червено знаме на Приволжко-Уралски военен окръг.

При изготвянето на проекта за закон „Държавни символи на област Самара“, най-много противоречия между членовете на работната група възникват при обсъждането на бъдещия флаг, защото няма такъв прецедент в областта. Група учени, историци и местни такива считат за единствена възможна употреба, прототипът на Самарското знаме за създаването на трицветно знаме за Самарска област.

  1. Завальный А. Н., Зинченко В. Н., Мокрый В. С. Государственные символы Самарской области. – Самара: Издательский дом „Агни“, 1999. – 44 с.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Флаг Самарской области“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​