Знаме на Самарска област

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Самарска област (2:3)

Знамето на Самарска област е държавен символ на едноименния субект от Руската федерация. Утвърдено е на 22 септември 1998 г.[1]

Символика[редактиране | редактиране на кода]

Знамето на област Самара е правоъгълно с три равни хоризонтални ивици: горе – червена, средата – бяла и долу – синя. В средата на знамето е изобразен герба на областа, равен на две трети от височината на широчината на знамето. Съотношението на ширината на флага към неговата дължина е 2:3.

В Русия, белият цвят представлява благородството и искреността, синьо - лоялност, честност, съвършенство, целомъдрие, червеното напомня за кураж, смелост, щедрост и любов.

Цветовете на флага са същите като на Самарското знаме - исторически символ на Самара, Русия и България. Използвано от българските опълченци по време на Руско-турската война (1877 – 1878) за Освобождение на България.

История[редактиране | редактиране на кода]

Историята на Самарското знаме е свързана с борбата на славянските народи срещу османското владичество. През лятото на 1875 г., въстание избухва в Босна и Херцеговина, през април следващата година избухва и в България, а след още два месеца, Сърбия и Черна гора започват война с Османската империя. Хиляди руски доброволци заминават за Балканите, за да се бият на страната на славяните.

Самарската градска Дума решава да създаде един общ флаг за славяните в сраженията им срещу турците. Активно участие в това начинание има Пьотър Алабин и жена му Варвара Василиевна. На 6 (18) май, знамето е връчено на 3-та българска опълченска дружина, в близост до град Плоещ.

На 22 септември 1981 г., реплика на знамето е доставена в Куйбишев, а в наши дни тя се съхранява в Самарския Военно-исторически музей Червено знаме на Приволжско-Уралски военнен окръг.

При изготвянето на проекта за закон „Държавни символи на област Самара“, най-много противоречия между членовете на работната група възникват при обсъждането на бъдещия флаг, защото няма такъв прецедент в областта. Група учени, историци и местни такива считат за единствена възможна употреба, прототипът на Самарското знаме за създаването на трицветно знаме за Самарска област.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Завальный А. Н., Зинченко В. Н., Мокрый В. С. Государственные символы Самарской области. – Самара: Издательский дом «Агни», 1999. – 44 с.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Флаг Самарской области“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.