Направо към съдържанието

Национално знаме на Сан Марино

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Знаме на Сан Марино)
Национално знаме на Сан Марино
Детайли
ПритежателСан Марино
Утвърдено22 юли 2011 г.
Съотношение4:3
Национално знаме на Сан Марино в Общомедия
Развято знаме на Сан Марино

Националното знаме на Сан Марино е държавен символ на страната. Състои се от 2 хоризонтални цветни полета: бяло (горе) и светло синьо (долу). В средата на знамето е изобразен националният герб на страната. Знамето има правоъгълна форма с отношение ширина към дължина 3:4 [1][2]. Официалното знаме може да има съотношение 2:3 за международна употреба или в конкретно посочени случаи[1].

Най-старото известно знаме на републиката датира от 4 септември 1465 г. То представлява трибагреник с три хоризонтална цветни полета – оранжево, бяло и лилаво, със стария герб на Сан Марино, изобразен на бялата ивица. Не е известно колко дълго се използва това знаме, но се предполага, че синьо-бялото знаме се поява около 1797 г. През тази година, най-вероятно повлиян от вълната от реформи във Франция, Върховният съвет на Републиката поръчва бяла и синя кокарда. Настоящето знаме приема цветовете от тази кокарда. Окончателният вариант на знамето с герба се приема на 6 април 1862 г. с декрет на Върховния съвет[3][4]. През 2011 г. знамето претърпява леки промени в изображението на герба.

Формата, размерите и цветовете на знамето на Сан Марино са определени със закон от 2011 г.[1]

Цвят Официален цветови модел RGB цветови модел HEX цветови модел
   - (255, 255, 255) #FFFFFF
   Pantone 2915 C (89, 167, 211) #59A7D3
   (0, 0, 0) #
   (0, 0, 0) #
   (0, 0, 0) #
   (0, 0, 0) #

Според някои източници за граждански цели се използва синьо-бяло знаме без герб[5]. Това схващане се е разпространило сред гражданите, поради тълкуването на закон, който забранява използването на герба на републиката за физически лица. Забраната обаче не се отнася до знамето, което следва да е само едно национално и държавно с герб[4].