Зов тигра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Зов тигра“
Местоположение Приморски край
Най-близък град Арсенев
Данни
Площ 82 152 ha
Построен 2 юни 2007 г.
Създаден 23 февруари 2008 г.
Уеб сайт Официален сайт
„Зов тигра“ в Общомедия

„Зов тигра“ е национален парк в Приморски край на Русия.

География[редактиране | редактиране на кода]

Националният парк се намира в югоизточната част на Приморския край в югоизточните части на планинския масив Сихоте Алин. Територията му лежи в три административни района – Чугуевски, Олгински и Лазовски. Дължината му от север на юг е 42 km, а ширината му от запад на изток е 39 km. От неговата тееритория извират някой от горните притоци на река Усури и притоците на още няколко големи реки в района.

Фауна[редактиране | редактиране на кода]

Националният парк е изключително богат на представители от животинския свят. Тук се срещат всички редки и ендемични видове бозайници от Далечния изток.

От бозайниците тук се срещат:

Птичото разнообразие е представено от предимно горска орнитофауна. Тук гнездят повече от 100 вида птици.

Флора[редактиране | редактиране на кода]

Характерно е, че през последните милиони години територията на южната част на Приморския край не е обхващана от ледена покривка. Поради това в съчетание със специфичното географско положение и особеностите на климата са причина за наличието на уникално разнообразие в растителния свят. На територията на националния парк се срещат както съвременни видове растения така и представители на древната флора.

Исторически обекти[редактиране | редактиране на кода]

В близост до националния парк се намират много археологически паметници свързани със средновековието. В този период тук се е намирала държавата Бохай и Златната империя на чжуржените. Обектите са разрушени преди около 800 години. На територията на самия парк не са извършвани разкопки, но съществуват свидетелства за наличието на останки.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]