Зона Замфирова (филм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за филма от 2002 година. За романа на Стеван Сремац от 1907 година, използван за основа на филма, вижте Зона Замфирова.

Зона Замфирова
Зона Замфирова
Режисьори Здравко Шотра
Продуценти Сърбия
Сценаристи Стеван Сремац
В ролите Воин Четкович,
Катарина Радивойевич,
Драган Николич,
Милена Дравич,
Радмила Живкович
Музика Ненад Милосавлевич
Премиера 2002
Времетраене 104
Страна Сърбия
Език сръбски
Външни препратки
IMDb Allmovie

Зона Замфирова е сръбски филм от 2002 година на режисьора Здравко Шотра с Воин Четкович и Катарина Радивойевич в главните роли. Филмът се базира на едноименния роман на Стеван Сремац от 1906 година. Характерна черта на филма е, че диалозите в него са на торлашки диалект.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Зона Замфирова (Катарина Радивойевич) е чорбаджийска щерка от град Ниш в Поморавието от края на ХІХ век. Сюжетът следва нейната любовна история с Мане (Воин Четкович) – обикновен куюмджия (златар), изпълнена с много превратности. Поради еснафските разбирания на близките им двамата влюбени се разделят. Чорбаджийската щерка Зона Замфирова трябва да се ожени за Манулач – неудачник от заможно семейство. Всичко се променя, когато поради наранена чест Мане замисля да инсценира кражбата на чорбаджийската щерка и така да я „почерни“ пред съгражданите си.

Зона Замфирова е героиня от едноименния роман на сръбския писател Стеван Сремац – „Зона Замфирова“. Стеван Сремац е сръбски писател, роден във Войводина. Премества се да живее в българския град Ниш. След като руските войски и българските опълченци освобождават България от турските поробители, сръбския крал Милан окупира чисто българския град Ниш и по-голямата част от българското Поморавие. Град Ниш след Руско-турската война за съжаление остава в пределите на Кралство Сърбия. Стеван Сремац в романа „Зона Замфирова“ описва живота на българите от град Ниш. Романът „Зона Замфирова“ е написан на западно българското поморавско наречие. Романът „Зона Замфирова“ е екранизиран от сръбска киностудия. Актьорите във филма са сърби, но те говорят на поморавското българско наречие, такова, каквото го е чул и записал в романа си „Зона Замфирова“ писателят Стеван Сремац. Името на самата героиня в романа е Зона Замфирова, а не Зона Замфирович, което доказва нейния български произход.

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за