Зона Це

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Зона Це
Роден
Създаване1994 г.
Стилфюжън, хардрок, поп-рок
Музикален издателМаркос мюзик
ЧленовеМихаил Грозданов – саксофон (до 1995)
Владимир Кърпаров – саксофон (от 1996)
Васил Пармаков – пиано, клавишни
Иван Лечев – китара
Веселин Веселинов „Еко“ – бас китара
Стоян Янкулов – Стунджи – барабани

„Зона Це“ е българска фюжън група. Създадена е в София през 1994 година от Михаил Грозданов (6 август 1962, София), Васил Пармаков (30 септември 1961, София), Иван Лечев (19 юли 1956, София), Веселин Веселинов „Еко“ (19 октомври 1963, София) и Стоян Янкулов – Стунджи (10 септември 1966, Елин Пелин).

Малко изненадващо няколко известни джаз-, рок- и поп-музиканти съчетават интересите си в една от най-ярките фюжън-формации, създавани някога в България. Формално поводът за сформирането на групата са записите на албума на Михаил Грозданов, а името идва от простия факт, че всички живеят в центъра на София (изключението е Стоян Янкулов, който както и колегите му се шегуват, живее в „центъра“ на Елин Пелин).

Музикантите приемат ангажиментите на „Зона Це“ като своего рода разтоварване между постоянната работа в студио и с основните си групи. Представят се успешно на почти всички джаз-срещи и фестивали в България (София 94, няколко пъти на празниците на изкуствата „Аполония“ в Созопол, в Русе, Пловдив, Банско и т.н.). На 22 февруари 1997 г. осъществяват самостоятелен концерт в зала №2 на НДК. Участва на „Международния фестивал в Ниш“ 95, а в края на октомври 1998 и на „Гинис Интернешънъл джаз-фестивал“ в Корк, Ейре. Музикантите от „Зона Це“ сътрудничат с Йълдъз Ибрахимова, в записите и при концертни изяви в България и Турция през 1997 и 1998 г.

През 2017 „Зона Це“ се завръща с турне, за да почете наследството на своя основател Васил Пармаков. Негови пиеси ще свирят и текстове от книгата му ще четат Веселин Веселинов – „Еко“ (бас), Стоян Янкулов – Стунджи (барабани), Васил Спасов (пиано) и Мирослав Иванов (китара) – първите двама са от оригиналния състав на формацията.

С тъга от загубата и с любов към хубавата музика се събрахме на „Концерт, музика и текст – Васил Пармаков“[1].

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Студийни албуми[редактиране | редактиране на кода]

Година Албум Вид Издател Издателски номер
2001 „The Human Factor“ (МС-аудио касета и CD) Маркос мюзик MM 20 081 – 1, MM 20 081 – 2

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Йордан Рупчев, „Изборът на Рупи“, а...з, стр.222