Зоологическа градина (Ростов на Дон)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Зоологическа градина
в Ростов на Дон
Rostov-Zoo.JPG
Централният вход на зоологическата градина.
European Russia laea location map (Crimea disputed).svg
47.2526° с. ш. 39.671° и. д.
Местоположение Ростов на Дон, Русия
Тематика зоология
Основан 26 юни 1927 г.
Сайт zoopark-rostov.ru
Зоологическа градина
в Ростов на Дон
в Общомедия

Зоологическата градина в Ростов на Дон е сред най-големите в Русия.

Зоологическата градина участва в 38 програми за опазване на редки и изчезващи животински видове, както и в ISIS – Международна информационна система за особени животински видове. Отличителна черта е обширната паркова зона, което я прави особено популярна сред местните.

История[редактиране | редактиране на кода]

На 26 юни 1927 г. е отворена за посещения. Първият директор на зоологическата градина е Владимир Вилгелмович Кегел – учител и основател на кръжока по естествознание.

През 1930 г. в градината започват да се отглеждат слон, лъв, тигър, пума, леопард, крокодил, морски лъв, питон, маймуни, папагали, лами, щрауси. Те са конфискувани от дресьорката Анатолия Филатова, която по това време е на гастрол в Ростов на Дон. В 1935 г. са доставени ему. Потомствата им са пренесени във всички зоологически градини на СССР, както и в две зоологически градини в Китай и Румъния. На 5 септември 2009 г. са получени три слона от Берлинския зоопарк, които са обменени с две бели мечки.[1] През декември 2010 г. се ражда женско слонче, тъй като една от слониците е била бременна.[2]

Колекция[редактиране | редактиране на кода]

Зоологическата градина е една от най-големите на територията на Русия. В нея живеят около 5000 животни от 400 вида, от които 105 вида са включени в Международната червена книга, 33 вида – в Червената книга на Русия, а 132 вида са включени в международната конвенция CITES. Зоологическата градина работи в сътрудничество със световни научни и обществени организации, занимаващи се с проблемите по опазване на редки и защитени животински видове.

В зоологическата градина има аквариум, в който живеят различни водни видове – от риби, характерни за Донския регион до сладководни скатове и крабове от Южна Америка. В терариума се отглеждат крокодили от Югоизточна Азия, различни видове костенурки и змии от Средна Азия, Африка, Америките и други екзотични видове влечуги.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Юлия Насулина. Ростовский зоопарк поменял белого медвежонка на трех слонов. // РИА Новости. Архивиран от оригинала на 21 февруари 2012. Посетен на 19 септември 2009.
  2. Вероника Богма. Ростовскому зоопарку достался „лишний“ слонёнок. // Государственный интернет-канал "Россия". Архивиран от оригинала на 21 февруари 2012. Посетен на 7 януари 2010.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Мирошникова К. К. У истоков Ростовского зоопарка. Ростов н/Д: РГПУ, 1993. 76 с.
  • Мирошникова К. К. Страницы истории Ростовского-на-Дону зоопарка // Роль зоопарков в сохранении редких животных и экологическом просвещении: материалы науч.-практ. конф., посвящ. 75‑летию Рост. зоопарка. Ростов н/Д, 2003. С. 3 – 10
  • Браиловская Л. Как школьный кружок разросся до 90 га // Мой Ростов. 2014. 29 април С. 5
  • Медведева Ю. В годы военного лихолетья // Мне интересно. 2010. № 3 – 4. С. 14 – 15
  • Кегель В. В. Ростовский краевой зоологический сад // Краеведение на Северном Кавказе. 1928. № 3 – 4. С. 83 – 84
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ростовский зоопарк“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.