Зорница (област Смолян)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Зорница (Област Смолян))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Зорница.

Зорница
Общи данни
Население 13 души[1] (15 юни 2020 г.)
0,712 души/km²
Землище 18,247 km²
Надм. височина 1506 m
Пощ. код 4857
Тел. код 03051
МПС код СМ
ЕКАТТЕ 31351
Администрация
Държава България
Област Смолян
Община
   кмет
Чепеларе
Боран Хаджиев
(ГЕРБ)

Зорница е село в Южна България. То се намира в община Чепеларе, област Смолян.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Зорница се намира в планински район. Селото се намира на 1400 метра средна надморска височина като билото с най-високия си връх отстоят на 1600 метра надморска височина. Разположено е на заветен склон с южно изложение. Има изключителна панорама. Редки растителни и животински видове в съчетание с добрите хора правят това малко селце райско кътче на земята.

История[редактиране | редактиране на кода]

Създадено през средата на 18 век от заселници от селата: Богутево, Забърдо и Чепеларе село Зорница се явява важен притегателен център за няколко родопски фамилии по това време. Вероятното му положение - 1400 метра надморска височина се обуславя и от името му в смисъл по-близко до Зорницата или Венера. Старите имена на селото са: Гренобал и Гиндюзица.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Скалният феномен – Чудните мостове, местността - Карабалкан със своите гори и вековни дървета защитени от държавата. Множество природни и културни забележителности като: стари църкви и минарета, Музей на Родопите и карстовите пещери. И всичко това намиращо се на 5 километра в мерата на град Чепеларе – град пълен с история, настояще и бъдеще на съвременна туристическа дестинация в Европа.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година се правят курбани за здраве и берекет. На курбана се сервира супа от овче месо с ориз и задушено месо. Извънредно вкусно е ! Сервират се само безалкохолни напитки. Не се пие алкохол. Поканени са всички. Обикновено гостите са около 1000. През 2015 г. курбанът е на 14 юни. Във вила „Зорница“ на 14 януари всяка година се повежда международното готварско състезание Gourmet Zornica Open

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

В селото се изграждат вили и къщи за отдих. През последното десетилетие, за сметка на намаляващото коренно население, се увеличава броят на хората дошли в Зорница от различни градове като София, Пловдив, Варна... А също и от чужбина. В селото се заселиха граждани на Германия, Холандия, Обединеното Кралство. Расте и броят на временно пребиваващите туристи. Някои места за настаняване са „Вила Зорница“, „Вила Ани“, къмпинг „Зорница“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]