Зреене на РНК

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

След приключване на транскрипцията получената РНК се означава като първичен транскрипт. Превръщането на първичният транскрипт във функционално годна РНК се нарича зреене или преработка (processing).

Зреене при прокариоти. Не всички първични транскрипти при прокариотите се подлагат на преработка. Прокариотните иРНК се синтезират във вид годен за транслация. По тази причина и поради отсъствие на ядро процесите на транскрипция и транслация при прокариотите протичат спрегнато. Зреенето при прокариоти засяга първичните транскрипти при рРНК и тРНК.

Зреене при еукариоти. Те засягат всички видове РНК молекули. Тези процеси протичат в ядрото. През портите на ядрената мембрана преминават само функционално годни РНК молекули. Най-сложни и многостъпални са процесите за синтезиране на иРНК. Повечето гени съдържат редуващи се екзони и интрони, процесът на изрязването на екзоните и интроните се нарича сплайсинг. Когато сплайсингът завърши се получава функционална иРНК. Когато от един първичен транскрипт могат да се получат две и повече различни иРНК се нарича алтернативен сплайсинг. Процесът позволява от един ген да се получат сходни по структура белтъци, но с различна функция. Алтернативният сплайсинг изцяло противоречи на понятието, че от един ген се синтезира само една полипептидна верига.

Източници[редактиране | редактиране на кода]