Иберия (авиокомпания)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за авиокомпанията. За други значения вижте Иберия.

Иберия
Еърбъс A320 на Иберия
IATA ICAO Позивна
IB IBE IBERIA
Националност Испания
СобственикInternational Airlines Group
Основана28 юни 1927 г.
Девиз„Y mañana, te imaginas“
СедалищеЧамартин, Мадрид
ХъбовеЛетище Мадрид - Барахас
Флот73
Дестинации75
РъководителиАнтонио Васкес (президент)
Луис Галего (CEO)
АлиансOneworld
Дружества
  • Иберия Карго
  • Иберия Експрес
Уебсайтwww.iberia.com
Иберия в Общомедия

„Иберия“ (на испански: Iberia Líneas Aéreas de España, S.A.) е испанска авиокомпания със седалище в Мадрид, Испания.[1][2]

История[редактиране | редактиране на кода]

Централният офис на „Иберия“ в район Чамартин, Мадрид

Авиокомпанията е основана на 28 юни 1927 г. от финансиста Хорацио Ечеварриета и германската авиокомпания Луфтханза, с начална капитализация от 1,1 милиона песети. Първият полет се състои на 28 декември 1927 г. През следващата година испанското правителство възлага на авиокомпанията да предоставя пощенски услуги между Мадрид и Барселона.

На 30 септември 1944 г. Иберия е национализирана и става част от Испанския национален индустриален институт. През 1946 г. за първи път след Втората световна война е извършен пътнически полет между Европа и Южна Америка (маршрут МадридБуенос Айрес). Масовите трансатлантически полети започват през 1953 г., след като Мадридското споразумение премахва визите за Испания за гражданите на САЩ. В годината на честването на 50-годишнината си през 1977 г. авиокомпанията превозва за първи път 10 милиона пътници.

В края на 80-те и началото на 90-те години Иберия активно увеличава участието си в собствеността на други испански въздушни превозвачи – Aviaco, Viva Air, Binter Canarias, Binter Mediterraneo, както и в дейностите на латиноамериканските авиокомпании Aerolineas Argentinas, Viasa и Ladeco. През 2001 г. Иберия премина през процедура за приватизация и до своята 75-годишнина през 2002 г. общият брой превозени пътници достигна почти 500 милиона.

На 5 февруари 2006 г. новият терминал 4 е предаден на Иберия и членове на алианса Oneworld на летище Барахас, което значително повишава нивото на обслужване на пътниците, особено при свързващите полети на алианса. Иберия представлява около 60% от целия трафик на летище Барахас. През 2005 г. авиокомпанията, заедно с регионалния си клон Air Nostrum, е превозила над 21 милиона пътници от това летище.

Акционери[редактиране | редактиране на кода]

Иберия е приватизирана на 3 април 2001 г., а акциите на авиокомпанията са включени в индекса IBEX-35 на Мадридската фондова борса. Основните акционери на превозвача са: Caja Madrid – 23,45%, Бритиш Еъруейс – 13,2%, SEPI – 5,20%, El Corte Inglés – 2,90%. Бритиш Еъруейс придобива акции за 13 милиона лири от друга авиокомпания American Airlines. Акционерното участие на Бритиш Еъруейс позволява на превозвача да има две запазени места от всяка страна на Иберия и дава приоритет на придобиването на допълнителни 32% от акциите на Иберия.

Тъй като двустранните споразумения за въздухоплавателни услуги между Испания и страни извън Европейския съюз изискват поне 51% от акциите на Иберия да бъдат собственост на държавата, Бритиш Еъруейс няма да може да придобие повече от 49% от акциите. Това ограничение не се прилага за въздушни пътувания между ЕС и Съединените щати, които са обхванати от Споразумението за отворено небе, но се отнася за латиноамерикански дестинации, където Иберия получава основния си доход.

На 29 юли 2008 г. Иберия и Бритиш Еъруейс обявяват началото на преговорите за сливане. Новият превозвач ще носи името „International Consolidated Airlines Group SA“. След сливането Бритиш Еъруейс ще получи около 55% от новата корпорация, като акционерите на Иберия ще притежават останалите 45%. Самолетите на новосформираната авиокомпания ще продължат да работят под британски и испански флаг.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Legal notice Архив на оригинала от 2011-09-29 в Wayback Machine.. Iberia. Посетен на 25 февруари 2010. IBERIA, Líneas Aéreas de España, S.A. with official address at Calle Velázquez no. 130, 28006 Madrid
  2. Airline Membership // IATA. Архивиран от оригинала на 2012-09-29. Посетен на 2012-08-11.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]