Ибн Туфайл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ибн Туфайл
محمد بن طفيل القيسي الأندلسي
андалуски философ
Ibn Ṭufail, Sayr mulhimah min al-Sharq wa-al-Gharb.png
Роден
Починал
1185 г. (75 г.)

Религия Ислям
Философия
Регион Ислямска философия
Епоха Средновековна философия
Повлиян Авицена, Мохамед, Газали, Ибн Баджа, Аристотел, Платон

Абу Бакр Мухаммад ибн Абд ал-Малик ибн Мухаммад ибн Туфайл ал-Каиси ал-Андалуси (на арабски: أبو بكر محمد بن عبد الملك بن محمد بن طفيل القيسي الأندلسي), известен в Европа и с латинизираното име Абубакер, е андалуски философ, лекар и политик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ибн Туфайл е роден в началото на 12 век в Гуадих край Гранада, Андалус. Обучава се при известния философ Ибн Баджа. Известно време работи като секретар на владетеля на Гранада, а през 1163 г. става везир и лекар на алмохадския халиф Абу Якуб Юсуф. По време на службата си той покровителства по-младия философ Ибн Рушд (Авероес), когото оставя за свой наследник, когато се оттегля от обществена дейност през 1182 г. Сред учениците му е и астрономът ал-Битруги.

Умира през 1185 в Маракеш, Мароко.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Ибн Туфайл е автор на няколко трактата по медицина, но единственото му запазено съчинение е „Хай ибн Якзан“ (حي بن يقظان, в превод „Живия, синът на Будния“). То представлява философски роман и алегоричен разказ за човек, който израства сам на необитаем остров и без контакт с други хора достига до истината чрез рационално мислене. Заглавието на книгата е взето от едноименно произведение на иранския философ Ибн Сина (Авицена), но тя не е преразказ или коментар, а самостоятелно съчинение.

През 1671 г. „Хай ибн Якзан“ е преведена на латински език и излиза под заглавието „Philosophus Autodidactus“. След това се превежда и на английски и на холандски език, и служи за образец на няколко подобни европейски книги, сред които са „Атлантис“ на Френсис Бейкън и до известна степен „Робинзон Крузо“ на Даниел Дефо.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ibn Tufail“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.