Ивайло Брусовски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ивайло Брусовски
Български кинорежисьор, актьор продуцент
Ивайло Брусовски 
Роден: 9 ноември 1968

Ивайло Брусовски е български кинорежисьор и актьор. През 2000 г. завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ — София, специалност „Актьорско майсторство“ и 8 години по-късно „Кино и телевизионна режисура“ в Санкт Петербург.

Ивайло Брусовски е син на балерината Дора Иванова и актьора Николай Ангелов — Микей („Записки по българските въстания“, „Масово чудо“ — 1981, „Господин за един ден“ — 1983, „Маргарит и Маргарита“ — 1989 и др. ). Стъпва на театралната сцена, когато е на 3 години в „Ричард III“ от Уилям Шекспир. Като дете изиграва много роли на сцената на Русенския театър. Когато е на 5 години пише първия си сценарий, а малко по-късно започва да се учи да снима с 8 милиметровата камера на своите родители. От 1974 до 1977 учи пиано и солфеж при Мариана Хрулева. От 1977 до 1980 учи изобразително изкуство при Виолета Радкова. След 1980 учи китара и посещава тренировки по карате и тенис на корд.През 1983 година основава тийн бандата Walkman Garden Club. 1984 сформира рок групата "Wild Cats", на която е вокалист и свири на ритъм китара. От 1985 до 1986 г. посещава ученическата театрална студия на актьора Косьо Станев.

През Септември 1986 г. постъпва във Военноморския флот. Няколко години по-късно се уволнява с офицерско звание и 2 отличия за стрелба. В началото на 90-те години учи „Бизнес и мениджмънт“ в Бизнес школа "Knowleдge", София. Работи като репортер към Българската национална телевизия и завършва курс по Художествена фотография. През 2000 г. завършва НАТФИЗ ( Национална Академия за Театрално и Филмово Изкуство ) в класа на професор Дора Рускова. През 1999 г. взема участие в Театралния фестивал в гр. Шарльовил, Франция.

На 11 Ноември 2001 година Брусовски основава своя школа по актьорско майсторство, в която преподава на ученици и кандидат студенти. Съставът на школата взема участие в десетки фестивали и печели множество първи награди.

Ивайло Брусовски е автор на пиесите: „Пикник на неравна почва“, „Хавайска дупка“, „Забранено за възрастни !“, „Дон Кихот Де Ла Мачо“, „Деветият километър“, „Черният Обелиск“ (драматизация по романа на Ерих Мария Ремарк),,, „Х. П. като Хари Потър“, и др.

Автор е на музиката към театралните постановки: „Шест целувки“ от Анна Петрова, режисьор Владимир Петков, "Да се влюбиш в пеперуда" от от Ленард Герш, режисьор Александър Илинденов, „Бягство в приказния свят“[1], режисьор Надя Асенова, „Господа, другари, пичове и дами“[2] от Виктор Ляпин, режисьор Владимир Петков, „Купонът“ от Златка Керемедчиева, режисьор Искра Иванова, „Боб“ от Елин Рахнев, режисьор Владимир Петков и др.

Роли в театъра: Валер в „Тартюф“ на Молиер, Еди Малоун в мюзикъла „Докосни ме“ от Анна Петрова, Макс в „Хайде да убием Матилда“ от Орлин Дяков, Художникът в „Картината“ от Йожен Йонеско, Игото в „Опит за летене“ от Йордан Радичков, Вичо в „Михал Мишкоед“ от Сава Доброплодни, Кратун в „Напразни усилия на любовта“ от Уилям Шекспир, Пристава Вичо в „Съмнително лице“ от Бранислав Нушич, Андрей БЕНКОВ в „Железният свитилник“ от Димитър Талев, Лазар (през лятото) в „Лазарица“ от Йордан Радичков, Колегата в „Предопределените“ от Елиас Канети, Шофьорът в „Шест целувки“ от Анна Петрова[3][4] , Следователят в „Купонът“ от Златка Керемедчиева, Мъжът в „Искам“ от Здрава Каменова, режисьор Владимир Петков, "Да се влюбиш в пеперуда" от Ленард Герш, режисьор Александър Илинденов и др.

Роли в киното и телевизията: „When Nietzsche Wept“ (режисьор Pinchas Perry, с участието на Ben Cross, Armand Assante & Joanna Pacula) и др., „Armstrong“ (режисьор Menahem Golan, с участието на Joe Lara, Frank Zagarino, Kimberley Kates, Charles Napier и др. ), „Чл.116 или без право на замяна“ (режисьор Валентин Гоневски с награди от фестивалите „Черноризец Храбър“ и „Детектив Фест“ в Москва и други.

Ивайло Брусовски е създател на разказите "Историята на W.G.C.".

Режисьор е на постановките: „Дон Кихот Де Ла Мачо“, „Х. П. като Хари Потър“, „Екшън в приказната гора“ и др.

Режисьор и сценарист е на късометражните филми: „Весето и черно — бялото щастие“, „Весето и акитата“, „The Becky Thatcher' Story“, „Thirts“ и др.

През юни 2010 е част на журито на Третият национален фестивал на камерните любителски театри в град Нова Загора. Председател на журито е актьорът Любен Чаталов, а друг член на журито е театроведът Светла Бенева.

Баща е на две деца — Алиса ( „The Tournament “, 2009 ) и Дороти.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Програма на Фестивал „Вълшебната завеса“
  2. Ивайло Брусовски с премиера и нов клип към „Деветият километър"
  3. Афиш във варненския сайт moreto.net
  4. Отзиви във в. Новинар