Ивайло Захариев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ивайло Захариев
български актьор
Роден: 4 октомври 1984 г. (31 г.)
Ивайло Захариев в ролята на Лазар в "Железният светилник" 2012
Ивайло Захариев в ролята на Лазар в "Железният светилник" 2012
Ивайло Захариев в ролята на Мартин, Под прикритие
Ивайло Захариев в ролята на Мартин, Под прикритие
Ивайло Захариев в ролята на Рики Рома в АГЕНТИ 2014
Ивайло Захариев в ролята на Рики Рома в АГЕНТИ 2014

Ивайло Захариев / Ivaylo Zahariev (роден на 4 октомври 1984 г.) е български актьор и модел, известен с ролята си на доброто ченге под прикритие Мартин в сериала на БНТ "Под прикритие", както и с активната си гражданска позиция по теми, свързани с наркозависимости, достъп до информация и култура на глухите, съхраняване на брака и семейството като обществена ценност, християнски ценности и други.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

През 2003 завършва 151-то СОУПИ, профил „Актьорство за драматичен театър” в гр. София, а след това (през 2007) и „НАТФИЗ Кръстьо Сарафов“ със специалност Актьорско майсторство в класа на професор Атанас Атанасов. По време на обучението си участва в постановките "Обноски за маса" (Том), „Да бъдеш Джейми Фостър” (Леон), "Иванов" (Иванов) и филмите „Добрите ученици” (Люн) по разказа на Борис Виан, Режисьор Вито Бонев „София-Амстердам” (Мъжа), както и други студентски продукции.

След завършването си става актьор на свободна практика, като участва в частни проекти и като гост-актьор в театрални трупи, снима се в реклами, телевизионни и кино продукции, а през март 2014 дебютира и като гост-водещ в предаването "Отблизо с Мария" по БНТ. Широка популярност Ивайло Захариев придобива с главната роля в криминалния сериал Под прикритие на БНТ. Член е на Съюз на артистите в България от 2012 година.

Постановките, в които участва професионално, включват "Железният светилник" на МДТ Велико Търново с режисьор Димитър Шарков (в ролята на Лазар), "Спасителят" - частен проект на Театрална формация "Улична банда" с режисьор Валентин Балабанов (в ролята на Спас), "Агенти" по пиесата Гленгари Глен Рос на Дейвид Мамет, продуцирана от ДТ "Васил Друмев" Шумен с режисьор Владимир Пенев (в ролята на Рики Рома), няколко жестомимични проекта на театър "Мим-арт" и др.

Дебютът му на голям екран е в ролята на Алекс във филма "Номер 1", продуциран от БНТ с режисьор Атанас Христосков.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

 • Пистолет, куфар и три смърдящи варела (2012) - Красавеца - сценарист и режисьор Георги Костов.
 • Под прикритие (2011-) - Мартин - ТВ сериал по БНТ1 (сезон 1, сезон 2, сезон 3, сезон 4), по идея на Димитър Митовски, режисьори Димитър Митовски, Димитър Гочев, Виктор Божинов, Мартин Макариев.
 • Love.net (2011) - Сервитьор
 • Лов на дребни хищници (2010) - Малкият Гробар - сценарист Християн Ночев, оператор Антон Бакарски, режисьор Цветодар Марков.
 • Номер 1 (2011) - Алекс - режисьор Атанас Христосков, сценаристи  Явор Михайлов, Атанас Христосков, продуциран от БНТ.
 • Военен кореспондент (2008) - Ковача - филм на БНТ /по военните разкази на Й. Йовков/, сценаристи В. Крилов, Вл. Икономов, режисьор Константин Бонев.

Театрални постановки[редактиране | редактиране на кода]

 • "АГЕНТИ" - Рики Рома - по пиесата "Глегари Глен Рос" на Девид Мамет, режисьор Владимир Пенев
 • “UNDERGROUND” - Васко - сценарист Христо Бойчев, режисьор Христо Стойчев
 • „Спасителят“ - Спас - сценарист и режисьор Валентин Балабанов
 • „Железният светилник“ - Лазар - по романа на Димитър

Талев, драматизация и режисьор Димитър Шарков към МДТ Велико Търново

 • „Happy people” - Момчето- шоу-спектакъл на т-р „Мим Арт” , реж. Николай Ташев, хореография Елена Султанска – Бали
 • „Закриването на цирка” - Водещ - пантомимен спектакъл на т-р „Мим Арт”, сценарист, режисьор и музикално оформление Александър Илиев
 • „Point of transfiguration” physical-theatre performance с хореограф Елена Господинова
 • „Без съмнение” - Хектор и Едуард - по Джордж Фейдо, режисьор Иван Ковачев
 • „В джазе только девушки” - Гангстер - мюзикъл по филма „Some like it hot” - Автор на проекта и постановка Дмитрий Белов, спектакъл подготвен повреме на II Международна Лятна Театрална Школа и игран в Москва на сцената на СТД РФ
 • „Пътят” - Ангел - танцов спектакъл по стихове на Дарина Янева, хореография Даниел Ахмаков, режисьор Дарина Янева

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Ивайло Захариев е роден на 4 октомври 1984 г. в гр. София. Израства в ж.к. Дружба в семейството на Румянка и Васил Захариеви. Има по-голям брат - Александър. През 2012 се жени за Миряна след кратка връзка. На следващата година им се ражда син - Филип.

Ивайло определя себе си като християнин протестант. Говори открито за вярата си в Бог и посещава редовно неделна служба в ХЦ "Прелом".

Каузи и обществена дейност[редактиране | редактиране на кода]

Ивайло Захариев е посветен да помага на наркозависими в служение "Изход". Заедно със своя кум Иво Орешков - сватбен фотограф - и други приятели организират седмични сбирки за хора, които търсят изход от проблеми със зависимости.

Друга кауза, с която е лично ангажиран, е предоставянето на достъп до култура, информация и забавление на глухите в България. Владее жестомимика и работи с Театър "Мим-арт", съставен от глухи актьори, като гост-актьор и посланик на дейността и каузите им. Стартира кампания в БНТ - Да дадем смисъл на образите - за субтитриране на български филми и сериали с цел да станат достъпни за глухите зрители на телевизията.

През 2013 и 2014, заедно със семейството си, е активен участник в Протести срещу кабинета "Орешарски" като член на "Протестна мрежа" . Включва се в инициативи на Фондация за социална промяна и включване, Заедно в час, Холидей Хироус,  Асоциация българска книга, az-deteto.com и други.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]