Иван

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Иван.

Иван
Род мъжки
Значение милостив

Иван (от старобълг. „Бог е милостив“, от иврит: Божа благодат) е българско мъжко име. Славянска форма на Йоан.

Йоан – богопомазан (от ивритското Johanan). Това е името на двама от най-важните герои в Новия Завет: Йоан Кръстител и апостол Йоан, брат на апостол Яков, за когото се счита, че е автор на едно от четирите свети Евангелия. Йоан е най-популярното мъжко име в християнския свят, носено (в различните си варианти) от 23 папи и кралете на Унгария, Полша, Португалия, Франция, Русия, България и други.

Името идва от еврейското име יוחנן (Йоáнан), което е съкратена форма на еврейското име יהוחנן (Йехóанан). Според The American Heritage Dictionary of the English Language, Fourth Edition името означава „Яхве е милостив“. Според Strong's Concordance – „Яхве се смили“. С разпространение на християнството името преминава в различните езици, като приема различни форми.

Диалектни форми на Иван са Ванко (Ванчо), Йон, Йован.

Разпространение в България[редактиране | редактиране на кода]

Към края на 2009 г. Иван е второто по разпространеност мъжко име в България след Георги, носено от около 176 000 души (4,78% от мъжете). То е и четвъртото най-често използвано мъжко име за родените през 2007 – 2009 година (2,54%).[1] Позициите са същите и през 2012 година (171 000 души или 4,7% от мъжете; 765 момчета в периода януари – ноември 2012). [2]

Етимология в езиците[редактиране | редактиране на кода]

Еволюция на името Иван[редактиране | редактиране на кода]

Празнуване[редактиране | редактиране на кода]

В България се празнува на Ивановден, 7 януари (Св. Йоан Кръстител, Св. Йоан Предтеча). Римокатолическата църква празнува на 24 юни.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]