Иван Булгаков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Иван Булгаков
Лична информация
Прякор Ваня
Роден 1900
Киев, Руска империя
Починал 1969
Париж, Франция
Пост полузащитник
Професионални отбори¹
ГодиниОтборМГ
1922 – 1930Владислав (Варна)104(26)
1. Информацията за мачовете и головете включва само местните първенства .

Иван Афанасиевич Булгаков-Ваня е бивш руски футболист, полузащитник.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Играл е за „Владислав“, Варна от 1922 до 1930 г. Има 104 мача и 26 гола в градското и областно първенство на Варна и в държавното първенство на България. Двукратен шампион и носител на купата на страната през 1925 и 1926, Брат е на Михаил Булгаков.

Булгаков е ученик в Киевската 1-ва Александровска гимназия, но не успява да я завърши поради избухналата гражданска война. През януари 1919 г. постъпва в Бялата Астраханска армия и 2 месеца по-късно се разболява от коремен тиф. След оздравяването си, се записва като доброволец в Киевската армия и в началото на 1920 г. е интерниран в Полша с корпуса на генерал Н.Е. Бредов. През юли 1920 г. се бие в Крим с отряда на ген. Бредов, от където през ноември е евакуиран с Руската Бяла армия на ген. П. Н. Врангел в Галиполи. През 1921 г. се преселва в България и се установява във Варна. Тук, Булгаков разкрива таланта си на спортист и музикант. Ваня е 2 пъти шампион на България с ФК „Владислав“, където играе като титулярен полузащитник в продължение на 8 години. Физически силен, издържлив и твърд в единоборствата, Булгаков се вписва отлично в шампионският състав.

Иван Булгаков е също музикант и поет. Във Варна, той организира детски оркестър от балалайки. Също във Варна, Ваня се оженва за Наталия Кириловна Минко и през 1925 г. им се ражда дъщеря, Ирина. През 1930 г., Иван емигрира със семейството си в Париж, по покана на брат си Николай. Там той започва работа като музикант в ресторант. Иван поддържа връзка с по-големия си брат Михаил и му посвещава няколко стихотворения, но поради наложените ограничения в Съветска Русия, двамата братя не успяват повече да се срещнат. Иван Булгаков умира в Париж през 1969 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • www.bulgakov.ru
  • ISBN 978-619-190-048-0
  • И. Пиндиков, В. Свраков, „История на Спортен Клуб Владислав“, издателство „Contour“ Варна, 2004 г.