Иван Върбанов (журналист)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Иван Върбанов
български журналист

Роден

Националност Флаг на България България
Професия журналист

Уебсайт ivanvarbanov.alle.bg
Иван Върбанов в Общомедия

Иван Върбанов е български журналист, главен секретар на Съюза на българските журналисти от април 2015 г.

Биография и дейност[редактиране | редактиране на кода]

Иван Върбанов е роден на 18 декември 1968 г. в София.

Има магистърски степени от Националната Музикална Академия – Вокален факултет (1995) и СУ„Св. Климент Охридски” – „Факултет по журналистика и масова комуникация“, специалност „Журналистика и медии“ (2009).

Като студент започва работа в БНТ – „Ефир 2“, като водещ и репортер на предаването „Новини по ноти“, където остава до прекратяване на излъчването на проекта. Учи тайните на „занаята“ и умението да бъде добър водещ от проф. Хачо Бояджиев и Нери Терзиева, а телевизионно присъствие, дикция и поведение пред камера от Никола Филипов – един от доайените в медийния ефир. Разчита на съчетаването на знанията, новинарския си инстинкт и желанието, с всеки следващ ден да е по-добър в професията.

След дипломирането си отива в ТВ „Канал 3“, като репортер и водещ на „Новини“. Автор е и на седмично предаване за култура „АРТ зона“; поредицата „С Канал 3 на опера“, както и на множество документалните филми: „За Гена с любов“ – посветен на Гена Димитрова; „Дом на колела“; ”Честит Рожден ден – Дарик“ и др. Поканен е да се присъедини към екипа на стартиращата новинарската национална медия „ТВ Европа“, като водещ и редактор на късните новинарски емисии и формата „Новини на всеки кръгъл час“.

Участва в озвучаването на продукции за БНТ, БНР, Националния филмов център.

От юли 2007 г. е водещ НОВИНИТЕ на ТВ „М САТ“. Автор е и на програмата за култура „АРТ ЗОНА“, което влиза „зад кулисите, без покана." През септември 2008 г. подписва договор с EBF Business TV. Водещ е на „Новините“ и на политическо – икономическото аналитичното предаване „За или против“. От месец март 2010 г. до юни 2012 г. е журналист във вестник „Класа“ – „медии и реклама“.

PR консултант на Българската Асоциация на Комуникационните Агенции (Асоциация на рекламните агенции – България): Фестивал на Асоциацията на рекламните агенции – ФАРА 2010, Рекламен форум – AdForum 2011, 4-то издание на наградите за ефективност на рекламата – Effie Award Bulgaria 2011, ФАРА 2011, AdForum 2012, Effie Award Bulgaria 2012, Effie Award Bulgaria 2013.

През декември 2014 г. започва да издава онлайн медията The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®.

До 3 април 2015 г. е PR мениджър на Българското национално радио.

След проведеното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, през месец март 2015 г., е избран за член на Управителния съвет на СБЖ.

През април 2015 г. встъпва в длъжност като Главен секретар на Съюза на българските журналисти.

Женен е и има едно дете.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]