Иван Върбанов (журналист)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Иван Върбанов
български журналист

Роден
18 декември 1968 г. (50 г.)

Националност Флаг на България България
Професия журналист

Уебсайт ivanvarbanov.alle.bg
Иван Върбанов в Общомедия

Иван Върбанов е български журналист, главен секретар на Съюза на българските журналисти от април 2015 г.

Биография и дейност[редактиране | редактиране на кода]

Иван Върбанов е роден на 18 декември 1968 г. в София.

Има магистърски степени от Националната Музикална Академия – Вокален факултет (1995) и СУ„Св. Климент Охридски” – „Факултет по журналистика и масова комуникация“, специалност „Журналистика и медии“ (2009).

Като студент започва работа в БНТ – „Ефир 2“, като водещ и репортер на предаването „Новини по ноти“, където остава до прекратяване на излъчването на проекта. Учи тайните на „занаята“ и умението да бъде добър водещ от проф. Хачо Бояджиев и Нери Терзиева, а телевизионно присъствие, дикция и поведение пред камера от Никола Филипов – един от доайените в медийния ефир. Разчита на съчетаването на знанията, новинарския си инстинкт и желанието, с всеки следващ ден да е по-добър в професията.

След дипломирането си отива в ТВ „Канал 3“, като репортер и водещ на „Новини“. Автор е и на седмично предаване за култура „АРТ зона“; поредицата „С Канал 3 на опера“, както и на множество документалните филми: „За Гена с любов“ – посветен на Гена Димитрова; „Дом на колела“; ”Честит Рожден ден – Дарик“ и др. Поканен е да се присъедини към екипа на стартиращата новинарската национална медия „ТВ Европа“, като водещ и редактор на късните новинарски емисии и формата „Новини на всеки кръгъл час“.

Участва в озвучаването на продукции за БНТ, БНР, Националния филмов център.

От юли 2007 г. е водещ НОВИНИТЕ на ТВ „М САТ“. Автор е и на програмата за култура „АРТ ЗОНА“, което влиза „зад кулисите, без покана." През септември 2008 г. подписва договор с EBF Business TV. Водещ е на „Новините“ и на политическо – икономическото аналитичното предаване „За или против“. От месец март 2010 г. до юни 2012 г. е журналист във вестник „Класа“ – „медии и реклама“.

PR консултант на Българската Асоциация на Комуникационните Агенции (Асоциация на рекламните агенции – България): Фестивал на Асоциацията на рекламните агенции – ФАРА 2010, Рекламен форум – AdForum 2011, 4-то издание на наградите за ефективност на рекламата – Effie Award Bulgaria 2011, ФАРА 2011, AdForum 2012, Effie Award Bulgaria 2012, Effie Award Bulgaria 2013.

През декември 2014 г. започва да издава онлайн медията The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®.

До 3 април 2015 г. е PR мениджър на Българското национално радио.

След проведеното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, през месец март 2015 г., е избран за член на Управителния съвет на СБЖ.

През април 2015 г. встъпва в длъжност като Главен секретар на Съюза на българските журналисти.

Женен е и има едно дете.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]